Bílý kůň kmotrů. Babišův šéfredaktor se rozepsal o řediteli letiště, který odešel se 150 miliony

12.06.2015 8:36

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se v dnešním vydání deníku zamýšlí nad pozicí bývalého šéfa Letiště Praha Miroslava Dvořáka, který byl dle něj jen bílým koněm kmotrů.

Bílý kůň kmotrů. Babišův šéfredaktor se rozepsal o řediteli letiště, který odešel se 150 miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Těžko si lze představit, že 150 milionů korun vyplacených bývalému šéfovi Letiště Praha Miroslavu Dvořákovi skončilo v jeho kapse. Málokdo si dnes dokáže vybavit, kvůli čemu v roce 2009 ve skutečnosti padla Topolánkova vláda,“ píše Plesl s tím, že stojí za to si připomenout, že tenkrát šlo o hádku o podíly z tehdy plánované privatizace pražského letiště. Spor tehdy vypukl mezi dvěma mocenskými centry v ODS – jedno reprezentoval Marek Dalík s Mirkem Topolánkem, druhé tvořil Roman Janoušek s Pavlem Bémem.

Problém nastal už v roce 2008, když si Janoušek řekl o 34 procent akcií Letiště Praha pro Bémem řízený pražský magistrát,“ poznamenává Plesl s tím, že tuto variantu zavrhl premiér Topolánek.

V příběhu hrají významnou roli minimálně dva další lidé. Jedním je tehdejší šéf Letiště Praha Miroslav Dvořák, druhým tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček řečený Ála. Oba lze svým způsobem označit za bílé koně tehdejších ‚kmotrů‘ pohybujících se na pomezí politiky a byznysu. A z tohoto úhlu je třeba nahlížet i na mimořádně nadstandardní odměnu ve výši 150 milionů korun, kterou si Dvořák ze státem ovládaného podniku odnesl za nikdy neuskutečněnou privatizaci. Těžko si lze totiž představit, že by celá částka skončila v jeho kapse. Na to byl Dvořák moc malý pán,“ dodává Plesl s tím, že aby bylo jasné, kdo koho řídí, nechal tenkrát Janoušek Dvořáka postavit si honosnou vilu v pražském Braníku hned vedle té své.

Bylo to gesto zpupnosti, která nakonec vedla nejen k pádu Topolánkovy vlády, ale i k pádu celého kmotrovského systému reprezentovaného mimo jiné i Janouškem,“ uzavírá šéfredaktor MF Dnes s tím, že hlavní otázka, jak a s kým se Dvořák o svou „loterijní výhru“ podělil, je zatím bez odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…