Biskupský sekretář Holub přesvědčoval Drtinovou: My nejsme proti společnosti, spíš jí pomáháme

25.02.2014 19:16

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub v úterý zasedl do křesla hosta v pořadu Interview Daniely Drtinové České televize. A znovu hovořil o vyrovnání státu s církvemi. Hned v úvodu pořadu odmítl tezi, že by církve odmítaly snížení restitucí o 13 miliard korun. Zatím se prý na hodnocení návrhu pracuje a konečný verdikt teprve padne. Jednoznačně také trval na tom, že církve nejsou nepřáteli společnosti, naopak jí pomáhají.

Biskupský sekretář Holub přesvědčoval Drtinovou: My nejsme proti společnosti, spíš jí pomáháme
Foto: Archiv TH
Popisek: Mons. Tomáš Holub

„Pro nás je zásadní hledat společnou cestu, jak církve budou žít jako součást společnosti v tomto státě. Ne církve, které budou vystupovat jako její nepřátelé,“ zdůraznil Holub. Následně se pozastavil nad myšlenkou ČSSD, že jsou restituce nespravedlivé. Podle Holuba to není pravda, a to ani vzhledem k restituentům z počátku 90. let. Církve toto stanovisko rozporují, ale patřičné vysvětlení teprve bude předloženo. K dalšímu setkání církví a politiků by mohlo dojít do poloviny března.

Budeme reagovat na situaci

„Já dnes slyším trochu jiné hlasy z ANO a trochu jiné ze sociální demokracie,“ podotkl dále představitel konference. Znovu zdůraznil, že církve nehodlají vystupovat proti dalším částem společnosti. Církve chtějí pomáhat všem, a to jak v oblasti zdravotnictví, tak např. i školství. Společnost má právo transparentně nahlížet na to, jakým způsobem bude s penězi nakládáno. Nelze ale dopředu říct, kam přesně peníze půjdou. Za deset, dvacet či třicet let se může ekonomika vyvíjet různými směry a církve budou muset reagovat na situaci.

„Já bych jenom řekl, že voličů sociální demokracie bylo v posledních volbách méně než počet lidí, kteří se hlásí ke katolické církvi,“ uvedl mimo jiné Holub. Opakovaně také poukázal na to, že církve půjčují státu peníze bezúročně.

Diskuse církví se Státním pozemkovým úřadem vždy byly na přijatelné úrovni, byť prý církve někdy čelí obstrukcím. Poděkoval ale všem úředníkům za to, jak pečlivě dbají na právní stránku věci. Trochu složitější je to prý s Lesy České republiky. Za jednoznačně nereálnou ale označil případnou spolupráci s bývalým ředitelem Státního pozemkového úřadu Petrem Šťovíčkem.

Papež František

Ve vysílání také zaznělo jméno papeže Františka. Holub mimo jiné poukázal na to, že papeže navštívili čeští církevní představitelé a následně interpretovali jeho slova. Zato politici, kteří se papeže Františka také často dovolávají, u něj na návštěvě nebyli. Neopomenul také připomenout, že církev jistě má být chudá, na druhé straně však musí mít z čeho poskytovat např. almužny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…