Bitka frakcí v ČSSD. Sobotka zaútočil na Tejce, Dienstbier s Marksovou v šiku za ním. A do toho zazněla krutá slova z Hradu

22.10.2016 7:29

V sociální demokracii to znovu jiskří. Poslanec Jeroným Tejc, který se ani v roce 2013 netajil svou rezervovaností vůči budoucímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (oba ČSSD), vyzval Sobotku, aby o svém politickém osudu nechal rozhodnout spolustraníky v referendu. K tomu se ještě ozval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Sobotka Tejcovi rychle vrátil úder.

Bitka frakcí v ČSSD. Sobotka zaútočil na Tejce, Dienstbier s Marksovou v šiku za ním. A do toho zazněla krutá slova z Hradu
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) v pátek vyzval premiéra a předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby po neúspěchu v krajských a senátních volbách nechal o svém politickém osudu rozhodnout stranickou základnu. V referendu. Sobotka deníku Právo sdělil, co si o tomto nápadu myslí.

„To, co navrhuje Tejc, je v současné situaci úplný nesmysl. Buď to nemyslí vážně, nebo chce jen škodit,“ míní předseda vlády. Všem sociálním demokratům připomněl, že za rok zemi čekají sněmovní volby a konkurenti ČSSD nebudou ohleduplně čekat, až si to sociální demokraté vyříkají. „Naši konkurenti na nás čekat nebudou. To, co navrhuje Tejc, by vedlo jen k několikaměsíčním hádkám a personálním sporům uvnitř strany. To by nás definitivně ve volbách porazilo. ANO by nemuselo hnout prstem,“ upozornil spolustraníky premiér.

Svému předsedovi dali za pravdu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová či poslanec Jan Chvojka. Stanovy sice umožňují volbu předsedy v celostranickém referendu, ale vedle toho umožňují i volbu předsedy sjezdem. Sobotka zdůrazňuje, že je to také demokratický způsob volby předsedy a spolustraníci jsou na něj zvyklí.

Sociální demokraté vyhráli krajské volby jen ve dvou krajích ze třinácti, což Sobotkovu pozici před dalšími volbami nijak zvlášť neposílilo. A další úder mu zasadil prezident Miloš Zeman, když ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka slovenskému serveru Aktuality.sk řekl, že Smer-SD slovenského premiéra Roberta Fica je tou správnou levicovou stranou, zatímco naše ČSSD se hledá. Podle Ovčáčka se strana rozhoduje, „zda má být levicová, nebo středopravicová“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…