Blažek v ČT naznačil, co bude s Bradáčovou: Poradí mu Vesecká

08.07.2012 12:23

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek se přišel představit do Otázek Václava Moravce. Uvedl, že premiér Petr Nečas mu ze začátku nevěřil, nyní se poznali a názorově se sblížili. O tom, zda přijme funkci ministra prý dlouho nepřemýšlel.

Blažek v ČT naznačil, co bude s Bradáčovou: Poradí mu Vesecká
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pořadu Otázky Václava Moravce

O tom, zda přijme místo ministra spravedlnosti, příliš dlouho neuvažoval. "To rozhodování bylo jednoduché. Buď tuto funkci přijmete, nabídku, která se nestává každý den, nebo ne, a tím pádem se vás bude každý ptát, proč děláte politiku," uvedl Blažek. Podle nového ministra je evidentní, že problémy v ODS jsou způsobovány také tím,ž e někteří lidé z Brna další členy strany schválně špiní.

"Jakmile se někdo z Brna dostane někam výš, je tady čtyři nebo pět lidí, které bych nechtěl jmenovat, kteří ho pošpiňují," myslí si Blažek. Podle něj pak situace neznalí novináři z Prahy snadno uvěří pomluvám.

Za dva roky se změnilo mnoho

V roce 2010 chtěl však Nečas Blažka ve vedení strany hlavně proto, že do vlády nepůjde a bude se věnovat vnitrostranickým problémům. Navíc jeho vztah s premiérem nebyl ideální, což se podle slov nového ministra změnilo. "Náš vztah je vzájemným uznáním poté, co jsme se mohli vzájemně poznat," říká Blažek s tím, že nyní k sobě mají s Nečasem blízko.

Svou další kandidaturu na místopředsedu ODS na prosincovém kongresu rozhodně nevyloučil. "To se ale dělá po dohodách," upozornil Blažek. Ve funkci čeká nového ministra hlavně dokázat nezávislost justice. Blažek odmítá, aby se státní zástupci snažili být výš než jiná moc ve státě.

"Je tady jakýsi pokus udělat něco mezi justicí a mocí výkonnou. Ono to ale prakticky nejde," myslí si Blažek. Ministr připustil, že je u nás problém nevyváženost těchto mocí a bylo by dobré ustavit Nejvyšší radu soudnictví. "Ona se nad tím neumí shodnout ani justice," prohlásil Blažek. Jednota v české justici obecně příliš neexistuje.

Medializace státního zastupitelství je špatná

„Reálný dluh v tom, co se schvalovalo či mělo schválit, nevidím,“ řekl Blažek k tomu, zda bude muset po svém předchůdci něco napravovat. Je podle něj nutné více vysvětlovat soudcům, aby ukládali tresty domácího vězení. „Pro velkou část veřejnosti není domácí vězení trest. Ale to není pravda. Účelem trestu přece není toho odsouzeného zdevastovat,“ myslí si Blažek.

Ministrovi se nelíbí že dnes v Česku existují čtyři druhy věznic a chtěl by dva. „Ušetří se a systém bude jednodušší,“ tvrdí. Je nutné řešit hlavně přeplněnost našich věznic. Jedním z brzkých kroků bude vypsán tendr na výrobu elektronických náramků.

Blažek se sejde i s Veseckou či Benešovou. Poradí mu

Další škrty mohou také prodlužovat délku soudního řízení v Česku. „Nejsou škrty jako škrty,“ nesouhlasí Blažek. V pondělí jej čeká schůzka s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Řeč bude také o Lence Bradáčové. „Já nemám nic proti tomu, aby byla veřejnost informována o tom, kdo má nebo nemá být vrchním státním zástupcem,“ říká Blažek, nelíbí se mu však přílišná medializace osob na státním zastupitelství.

„Je chybou každého politika, pokud si nechá mluvit do rozhodování, koho kým jmenovat,“ prohlásil ministr. On sám ještě nemá vyřešeno, zda Bradáčovou jmenuje, ale chce se rozhodnout sám, bez vlivu zvnějšku. Blažek jednoznačně odmítl, aby se věci řešily přes média.

„Nepřicházím vůbec nikoho chránit,“ tvrdí Blažek. Dopředu však také nikoho obviňovat nechce. S bývalými nejvyššími státními zástupci chce hovořit o připravovaném zákoně o státním zastupitelství – mluvit tak do něj bude i Renáta Vesecká či Marie Benešová. „Debata bude i o tom, jaký mají názor na Lenku Bradáčovou,“ řekl ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …