Blíží se nějaký „reset“, ale my ho nemusíme ani zažít, upozorňuje politolog Zbořil

13.03.2021 8:05

Z médií se na nás valí téma koronavirové pandemie, jejího vývoje, důsledků a boje proti ní. Ne všechny informace se zakládají na realitě; vznikají jisté legendy, jinými slovy dezinformace. Což má pro nás, kteří žijeme v izolaci od kvalitních informací, stejnou výpovědní hodnotu, jako když někdo mluví o tzv. Velkém resetu, říká politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz. Střet antagonistických rozporů  může vytvořit úplně jinou kvalitu života na Zemi. Možná i novou kvalitu přírodních jevů a lidských schopností na ně reagovat.

Blíží se nějaký „reset“, ale my ho nemusíme ani zažít, upozorňuje politolog Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

V současné době se spolu s pandemickou krizí skloňuje například tzv. „Great Reset“. „Když zmiňujeme příběhy o ‚novém resetu‘! To se přece v dějinách už opakovalo mnohokrát. Jednou to měl být konec světa a příchod nového Mesiáše, jindy to bylo hledání budoucnosti lidstva na nových planetách a v nových galaxiích. Někdy to byly příběhy o konci lidské civilizace a jejím zániku. Mýtus, Ragnarok, eschatologický mýtus zániku Germánů v Evropě a podobné konce dalších civilizací na celé planetě,“ připomíná politolog Zbořil.

„A přitom víme, že k těm novým resetům a k zánikům civilizací přece docházelo. Dodnes nevíme,  jak to probíhalo v Latinské Americe, ve starověkém Egyptě a možná v celém Středomoří a Středozemí, v dnešní jihovýchodní Asii a v Tichomoří. Ale  bylo to tam, a proč by to nebylo možné i v současnosti,“ přemítá Zbořil.

„Jenom bychom neměli být přespříliš odvážní a uvěřit tomu, že my ten nový ‚reset‘, zrovna my, naše generace přežije. Může mít úplně jinou podobu než ty minulé, a možná, že se už rodí někde daleko od míst, o kterých si lidé myslí, že jsou pořád ještě středem světa, někdy i středem vesmíru,“ podotýká.

  • Celý rozhovor ZDE

Možná je důležitější, že to nebude „střed“, ale „střet“, ze kterého se nová světová revoluce nebo nové uspořádání světa může zrodit. „A tím nemyslíme  jenom konflikt, tím nemyslíme jenom nějaký ‚střet civilizací‘,“ zmiňuje Zbořil.

Připomíná, že už husité, a možná i jejich předchůdci, říkali, že „róno bzdiet róno“, a nepřipadalo jim to tak obhroublé jako nám dnes. „Ale mysleli tím, stejně jako my, že je možný střet antagonistických rozporů, který vytvoří úplně jinou kvalitu života na Zemi a možná i novou kvalitu přírodních jevů a lidských schopností na ně reagovat,“ uzavírá Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…