Bobošíková má překvapení pro voliče SPD. Asi budou koukat

06.06.2023 21:09 | Ze sítí

V Aby bylo jasno zveřejnili informace, které „mohou rozdírat srdce těch fanoušků SPD, kteří slepě věří politickým výrokům“. Jana Bobošíková upozornila, že SPD podpořila například udělení státního vyznamenání soudkyni, která se zasadila, že jako rodiče budou v rodném listě dítěte uvedeni dva gayové, dále podpořila udělení řádu Bílého lva Petru Pithartovi nebo vyznamenání matky i sestry bratrů Mašínů.

Bobošíková má překvapení pro voliče SPD. Asi budou koukat
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Jana Bobošíková

Moderátorka Jana Bobošíková v minulém týdnu informovala o tom, že Okamurova SPD podpořila udělení řádu T.G.M. soudkyni Evropského soudu pro lidská práva Kateřině Šimáčkové. „Přišlo nám to poněkud zvláštní, protože Kateřina Šimáčková stála za tím, že český Ústavní soud schválil, aby v rodném listu dítěte byli jako matka a otec uvedení dva gayové,“ podotýká.

„Položili jsme si otázku, zda to SPD myslí s odmítáním manželství pro všechny a se zachováním manželství jako tradičního svazku muže a ženy vážně. A to jsme si dovolili hodně. Některé diváky jsme zveřejněním faktické informace o tom, jak SPD hlasuje, opravdu naštvali,“ dodává a zmiňuje například reakci příznivce SPD, že „hnutí SPD zpackalo jedno hlasování za cca šest let“.

Vzápětí Bobošíková ale dodává, že Tomio Okamura fandí soudkyni Šimáčkové dlouhodobě. „Tvrdí to ona i dobový dokument ze Senátu,“ říká. „Musím říct, že zrovna Tomio Okamura pro mě hlasoval, když jsem kandidovala na Ústavní soud. To vím proto, že když jsem v ústavně-právním výboru, jehož byl členem, tak jsem dostala deset hlasů a nikdo nebyl proti,“ uvedla Šimáčková v záznamu rozhovoru.

„Neboli určitá politická náklonnost předsedy SPD Okamury vůči soudkyni Šimáčkové evidentně existuje,“ pokračuje moderátorka Bobošíková.

V Aby bylo jasno se podívali, jak poslanci SPD v minulém týdnu hlasovali o dalších státních vyznamenáních. „Následující informace nebudou právě příjemné a mohou rozdírat srdce těch fanoušků SPD, kteří slepě věří politickým výrokům a nekonfrontují je s fakty,“ upozorňuje Bobošíková.

Následně sděluje: „SPD spolu s Tomiem Okamurou totiž minulý týden v Poslanecké sněmovně podpořila udělení státního vyznamenání nejen soudkyni Šimáčkové, která umožnila zapsat do matriky jako rodiče dítěte dva gaye. SPD podpořila také udělení státního vyznamenání expremiéru Petru Pithartovi,“ uvádí Bobošíková.

A připomíná, co před časem Tomio Okamura o Petru Pithartovi tvrdil, když Pithart řekl, že zváží svou kandidaturu na prezidenta republiky. „Pokud jde o mne, moje volba určitě není, protože v mnoha postojích a názorech se radikálně lišíme, jelikož pan Pithart patří k prowashingtonské lobby. A já i naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) jsme zcela zásadně pro, abychom přestali být vazalský satelit USA nebo kohokoliv jiného,“ uvedl Okamura ve videu na webu SPD.

„Nevíme, proč najednou chce hnutí SPD i jeho předseda, aby prezident vyznamenal Petra Pitharta řádem Bílého lva,“ pozastavuje se Bobošíková.

Zarážející je také podpora státního vyznamenání pro Olgu Sommerovou. Bobošíková vzpomíná, jak před časem Okamura označil poslankyni a režisérku Olgu Sommerovou z TOP 09 za „arogantní sluníčkářku, která pohrdá demokracií a občany“. „Ovšem ani to nebrání hnutí SPD a Tomiu Okamurovi v tom, aby neodmítli udělit Olze Sommerové podporu pro získání státního vyznamenání,“ dodává.

Podporu k udělení státnímu vyznamenání hnutí SPD neodmítlo ani bývalému místopředsedovi hnutí STAN Věslavu Michalikovi in memoriam.

Mezi vyznamenanými by hnutí SPD ve své většině rádo vidělo matku i sestru bratrů Mašínů. Pro vyznamenání obou hlasoval také předseda Okamura, uvádí Bobošíková.

Podpory z řad SPD se rovněž dočkal chartista Daniel Kroupa, jak připomíná Bobošíková, Kroupa, který blahopřál redaktorům České televize ke zvolení Petr Pavla prezidentem. „Danielu Kroupovi navrhla Sněmovna propůjčit řád T.G.M. Osm poslanců SPD bylo pro, jeden proti a čtyři se zdrželi,“ uvedla moderátorka, že osm hlasů SPD tak rozhodlo o tom, že disident z okruhu Václava Havla Daniel Kroupa doporučení Poslanecké sněmovny obdržel, bez hlasů SPD by nominaci Sněmovny na řád T.G.M. nezískal.

„Vysvětlení, proč pro Kroupu poslanci SPD spolu s TOP 09, hnutím STAN, lidovci, Piráty a částí ODS hlasovali, jsme nikde nenašli,“ dodává Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…