Bojím se, že prezidentem může dnes být každý, říká známý psychiatr

08.11.2016 21:24

Moderátor Václav Moravec ve svém pořadu Fokus analyzoval lidský strach. Žijeme prý ve století strachu. Psychiatr Radkin Honzák před kamerami prozradil, že se bojí jedné věci. Má strach z toho, že prezidentem může být každý. Ke slovu se dostal i publicista Jefim Fištejn, který promluvil o Adolfu Hitlerovi a současném Rusku. Došlo i na uprchlickou krizi. Končící americký prezident Barack Obama udělal jednu podstatnou chybu.

Bojím se, že prezidentem může dnes být každý, říká známý psychiatr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Jak se šíří strach a komu jeho šíření prospívá? A jak se strachu můžeme bránit. Psychiatr Radkin Honzák prozradil Václavu Moravcovi, že má strach z toho, že tento stát dnes může jako prezident vést v podstatě kdokoliv.

„Já jsem např. jako malej kluk slyšel, že prezidentem může bejt každej. A teď se bojím, že je to pravda,“ poznamenal psychiatr Radkin Honzák. Boj se strachem ovšem považuje za chybu, protože bojem proti strachu ve skutečnosti strach přikrmujeme. Za mnohem lepší způsob boje se strachem považuje odvedení pozornosti od tohoto strachu.

Bojíme se, protože před sebou nemáme nějakou vizi budoucnosti, míní publicista Fištejn

Publicista Jefim Fištejn k tématu doplnil, že lidé dnes mají strach už proto, že nemají před sebou nějakou vizi budoucnosti. V minulosti to bylo jinak. Nacisté, komunisté, ale i západní kapitalisté v minulosti předkládali určitou vizi budoucnosti. Ve 30. letech minulého století se milionům Němců ještě líbila nová vize budoucnosti, kterou předkládal Adolf Hitler. Po válce se mnoha lidem líbila vize, jakou předkládali komunisté. Tyto dva projekty se ukázaly jako temné, ale bylz to určité projekty budoucnosti. „Ale dnes je to velmi složité,“ konstatoval Fištejn.

Dnes to má část společnosti tak, že vzhlíží k Rusku, zatímco druhá skupina populace se Ruska bojí, a tak se chce přimknout k Evropské unii, ať už je tato Unie jakkoli plná chyb. Obě tyto polohy jsou ovšem podle Fištejna špatně. Měli bychom se prý snažit nebýt slepí vůči Rusku ani vůči EU, přičemž problémy EU bychom se měli snažit nějak napravit.

Posléze došlo i na uprchlickou krizi. Fištejn konstatoval, že v řadách Islámského státu bojuje nemalé procento muslimů z Ruské federace. Svou vinu na spuštění uprchlické vlny ale měli i Američané, kteří napřed zasáhli v Iráku, ale pak se z této země kvapně stáhli. Kromě toho máme prý zásadní problém v tom, že část muslimů  – sunnité – se na Blízkém východě cítí velmi přehlížená a dává najevo, že si to nenechá líbit. Současný americký prezident způsobil to, že v Iráku nejsou u moci sunnité,“ doplnil k tématu Fištejn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…