Filozof Erazim Kohák: Strach z muslimů je trapná skvrna našich dějin. Měli bychom jich přijmout co nejvíce, abychom odčinili naše dluhy. Když nechceme dobrovolně, musí nám stanovit kvóty

17.09.2016 11:19

Naše republika by měla na uprchlickou krizi reagovat tak, že by měla přijmout pokud možno co nejvíce uprchlíků, uvedl v rozhovoru pro Deník Referendum filozof Erazim Kohák.

Filozof Erazim Kohák: Strach z muslimů je trapná skvrna našich dějin. Měli bychom jich přijmout co nejvíce, abychom odčinili naše dluhy. Když nechceme dobrovolně, musí nám stanovit kvóty
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Prof. Erazim Kohák, Ph.D. je český filosof a publicista, zabývající se často ekologickými tématy

Náš národ podle něj přežil jenom proto, že nás naši sousedé byli ochotni po celé naše dějiny přijímat s otevřenou náručí, počínaje Prusy v 17. století. „Jsme mnoho, mnoho dlužní svým sousedům i dalším lidem, kteří nás přijímali. A konečně máme příležitost něco splatit,“ podotkl.

Na námitku, že tentokrát se jedná z velké části o muslimy, kteří nejsou součástí naší kultury, pak reagoval takto: „To jsou – s prominutím – takové blbosti! Mně jako evangelíkovi se katolíci vždycky jevili jako úplně jiná kultura. A co se tu jen dělo za rekatolizace... Jak se říkalo: dvě stě let jsme trpěli, pro velký úspěch prodlužujeme. Každý člověk je přece především člověk. Přicházející uprchlíci jsou úplně stejní lidé jako jsme byli my, když jsme byli uprchlíky. Jsou to lidé v nouzi, chtějí v míru žít a pracovat, tak jako jsme to chtěli my. A potřebují pomoct. To je celé.“

Celý text je ZDE

Na otázku, proč k tomu část české společnosti a politická reprezentace přistupují jinak odpověděl tím, že jsme „strašpytlové“. „Nemáme důvěru v sílu vlastní tradice, a náš strach je obrazem naší vlastní slabosti. Ztratili jsme sebevědomí, které jsme vždy měli, a tak máme strach,“ uvedl.

Dřívější sebevědomí Čechů se prý zakládalo na důvěře v ideály, které jsme byli ochotni hájit od vzniku českého národa, i když jsme třebas zůstali úplně sami. „Sebevědomí Čechů se od 16. století budovalo jako sebevědomí národa Husova, posléze Komenského a Masarykova. Strach z muslimů je v tomto obraze něčím nesmírně trapným. Češi nebývali národem strašpytlů, bývali jsme ochotní jít i proti všem,“ prohlásil Kohák.

Souhlasí také s návrhem Evropské unie rozdělovat uprchlíky kvótami. „Jak jinak byste to chtěli rozdělovat? Princip dobrovolnosti je nesmysl. To by skončilo tak, že by si Češi vzali dva lidi česko-arabského původu. Naše vůle není dobrá. Kvóty jsou nutnost,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…