Bordel proti Babišovi. Vedli jej Peszynski a Hayato Okamura

30.05.2018 6:53

Stovky lidí se včera večer sešly na Staroměstském náměstí, aby protestovaly proti premiérovi v demisi Babišovi a proti vzniku vlády s komunisty. Na pomoc si tentokrát lidé vzali pokličky a hrnce, do kterých hlasitě bušili. Mezi demonstranty nechyběl ani bratr předsedy hnutí SPD Tomia Okamury Hayato Okamura.

Bordel proti Babišovi. Vedli jej Peszynski a Hayato Okamura
Foto: Vít Hassan
Popisek: Z demonstrace proti Andreji Babišovi

Podle jednoho z organizátorů protestu, Mikuláše Mináře, jde o symbolický druh protestu, který má být upoutávkou na velký protest, který bude za pár dní následovat, konkrétně v úterý 5. června, řekl serveru Novinky.cz. Na Staroměstské náměstí, kde protest začal, dorazili lidé všech věkových kategorií, převažovali však mladí. Na základě výzvy organizátorů akce si k vytvoření hluku přinesli plechové misky, ešusy, ale také třeba tamburíny, podomácku vyrobená chrastítka nebo vuvuzely.

Demonstranti tentokrát dávali najevo nesouhlas především s tím, že by podíl na státní moci měli získat komunisté. Babiš je podle nich jedinou překážkou vzniku „prodemokratické a standardní vlády“ a měl by odstoupit. Protestující došli ze Staroměstského náměstí přes Karlův most až k Úřadu vlády, kde padala hesla „Chceme slušnou vládu“, „Už jsme tady zas“ či „Hanba“. Mezi protestujícími byl vidět i kandidát do Senátu za lidovce a Zelené Hayato Okamura. V průvodu bylo možné zahlédnout i další známé tváře pražské protestní scény, například organizátora Pražského Majdanu Tomasze Peszynského. O průběhu akce na sociálních sítích agilně reportoval aktivista Jiří Hrebenar.

O zvukovou kulisu akce se staral také někdejší hudební kritik a dnes potulný diskžokej Jan Rejžek, který, jak  sám prozradil, obsluhoval „pískátko“.

Zvuky, které se rozléhaly daleko do okolních ulic, někteří z nich vyluzovali například i dutím do kravského rohu nebo zvoněním na cyklistické zvonky. Atmosféra tak místy připomínala spíše karneval v Riu než politický protest a řada kolemjdoucích turistů se zvědavě dotazovala na účel akce, informovala ČTK.

Protestující došli ze Staroměstského náměstí přes Karlův most až k Úřadu vlády. Po tichém protestu z minulého týdne, kdy si demonstranti symbolicky přelepili ústa, tentokrát zvolili opačný prostředek: hluk. Protest zakončili minutou hluku před sídlem premiéra a výzvou, aby se k nim lidé přidali i 5. června.

Organizátoři protestu upozorňují na to, že výsledky loňských podzimních voleb do Sněmovny nabízejí hned několik možných vládních koalic neextremistických stran. „Namísto toho vzniká vláda opřená o hlasy strany, která má na svědomí statisíce zničených a miliony zdeformovaných lidských životů,“ uvedli.

Původní zdroj ZDE.

Dílčí protesty proti Babišovi se dnes konaly i v dalších městech. Největší celorepublikové demonstrace chystají organizátoři v již zmiňované datum v úterý 5. června. Iniciativa chce nasbírat milion podpisů pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu. K dnešku jich získala přes 245 000.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…