Bradáčová přiznala: Někdy mívám strach. Z lidí, kteří ho nemají

29.11.2012 14:41

Hospodářské noviny (HN) vyhodnotily pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou jako vítězku ankety TOP 5 žen veřejné sféry. Žalobkyni, která dostala do vazby Davida Ratha, předchází sice pověst pracovité, ambiciózní a nekompromisní ženy, přesto i ona mívá někdy strach. „Samozřejmě, že mívám strach, to riziko si uvědomuji. Opakovaně říkám, mějme strach z lidí, kteří ho nemají,“ řekla k tomu v rozhovoru pro HN.

Bradáčová přiznala: Někdy mívám strach. Z lidí, kteří ho nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

V médiích Lenku Bradáčovou občas přezdívají „Cattani v sukních“, podle komisaře ze seriálu Chobotnice. Bradáčová ale na to v rozhovoru pro HN řekla, že se tomuhle přirovnání musí smát. „Nikdy jsem neměla takovou postavu za vzor, filmovou ani knižní, realita je jiná,“ vysvětlila.

„Zrovna jdu z jednání s lidmi z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Patřím k zastáncům třístupňové soustavy státních zastupitelství, tedy zrušení vrchních státních zastupitelství. Nikdy jsem neočekávala, že by lidé, jichž se rušení bude týkat, návrhu nadšeně tleskali a často se kvůli tomu dostávám do méně příjemných situací, ale jsem rozhodnutá, že tohle je ta správná cesta,“ odvětila na dotaz, zda je stále zapsaná jako ta, co činí nepopulární kroky.

Na to, že je náročná a přísná, ale pokyvuje souhlasně hlavou, „Od lidí kolem sebe vyžaduji, aby byli téměř stoprocentní. A uvědomuji si, že někdy je to špatně, a že často je člověk nejpřísnější na ty nejbližší. To si pak říkám, proč to děláš, ale je to tak. Zároveň ale umím i chránit, postavit se za své podřízené, pokud se něco děje, pokud proti nim směřuje něco nespravedlivého,“ uvedla.

Jako státní zástupkyně dozorovala často vyšetřování drogových deliktů, mačetového útoku či vražd malých dětí. „Státní zástupce se od toho musí oprostit. Podobně jako lékaři nemohou vnímat to neštěstí nemocných, jako lékař nemůže žít a trpět se svým pacientem, tak státní zástupce nemůže žít život s obětí nebo s obviněným, musí se nad to povznést. Při každé kauze ale vždycky přemýšlím, jestli ten člověk, viník, měl šanci žít jinak, jestli toho člověka nedeterminuje prostředí, kde je příčina jeho činu. To je pro mě nejtěžší,“ vysvětlila k další otázce HN.

Nad tím, zda má strach, neboť před soud posílá nejenom vrahy a násilníky, ale i třeba zkorumpované soudce, rozhodně nemíní mávnout rukou.

„Samozřejmě, že mívám strach, to riziko si uvědomuji. Opakovaně říkám, mějme strach z lidí, kteří ho nemají. Ale jde o vyhodnocení rizika, jestli už přerostlo v hrozbu a vyžaduje zvláštní opatření, třeba policejní ochranu. Myslím si, že je hrozně důležité tyhle situace rozlišovat,“ řekla.

Mediální hysterii čekala

V kauze Davida Ratha předpokládala, že přijde velká mediální odezva. „Museli jsme s tím počítat, protože se jednalo o osobu velice známou, osobu veřejného života, člověka z těch nejvýše postavených, takže to bylo předvídatelné. Ale ve vztahu k mému jmenování jsem skutečně nečekala, že něco takového nastane. Všechny ty okolnosti, které pak přišly, včetně odvolání ministra, pro mě pak byly překvapující.“

Do kauzy Rath podle svých slov pak byla vtažena na 24 hodin denně. „Ve dne v noci o všech těch věcech přemýšlíte. A když tohle trvá hodně dlouho, tak je pak člověk unaven,“ uvedla k tomu. Přesto by ale toto období nehodnotila slovy, že to bylo těžké období. "Nechci říkat těžké, ale bylo jiné," dodala.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…