Bradáčová u soudu svou personální politiku uhájila. A možná ještě přitvrdí

09.03.2013 12:22

Žalobkyně Petra Pavlánová z Vrchního státního zastupitelství v Praze u soudu uznala svou chybu, že po dobu 11 měsíců zanedbávala dozor nad policejním vyšetřováním kauzy daňových deliktů se škodou nejméně 150 milionů korun. Kárný senát Nejvyššího správního soudu dal tak za pravdu argumentům její nadřízené Lenky Bradáčové a označil pochybení Pavlánové za vážný prohřešek. Ta nyní přijde o část platu a není vyloučeno, že se před soudem objeví znovu.

Bradáčová u soudu svou personální politiku uhájila. A možná ještě přitvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Podle Lenky Bradáčové její podřízená Petra Pavlánová zaviněně porušila své povinnosti a ohrozila důvěru veřejnosti v soustavu státního zastupitelství. „Pokud státní zástupkyně v takovéto věci nekoná téměř rok, vyjma toho, že jedinkrát reaguje na podnět policejního orgánu, považuji to za závažné selhání,“ řekla soudu Bradáčová. Podle ní dostala Pavlánová případ 18. ledna 2011 a celých 11 měsíců ve věci nepodnikla vůbec nic. Případ se tak nikam neposunul.

Petra Pavlánová před soudem chybu uznala. „Skutečnosti jsou jasné,“ citují Lidové noviny pražskou státní zástupkyni. Potrestaná zároveň argumentovala tím, že jí pochybení ústně vytkl už bývalý vrchní návladní Stanislav Mečl, takže nemůže být za stejnou věc postihnuta dvakrát. V tom ji podpořil i sám Mečl, byť nepřítomně. Navíc, podle Pavlánové, podala Bradáčová kárný návrh pozdě.

Kárný senát však nakonec uznal argumenty Bradáčové. Jak ve věci podání včas, tak ve dvojí výtce. „Nějaký typ ústního projednání nemůže kárný senát brát jako překážku,“ řekla předsedkyně kárného senátu Milada Tomková s tím, že by muselo jít ze strany Mečla o písemnou důtku, což se nestalo.

Vážný prohřešek

Dlouhodobou nečinnost Pavlánové Tomková označila za vážný prohřešek. Výši trestu zdůvodnila tím, že se státní zástupkyně průtahů dopustila již dříve. Pražská státní zástupknyně dostala za průtahy reaktivně přísný trest. Po dobu 12 měsíců bude brát o deset procent nižší plat (přijde o více než 110 tisíc korun).

Navíc je možné, že Pavlánová skončí před kárným soudem znovu. Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze prověřila její spisy a zřejmě zjistila další nedostatky. Pavlánová o hrozbě ví, ale jak sama tvrdí: „Jiné chyby nedělám,“ dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…