Braňte pravdu! Trump je nebezpečný. Prestižní britský časopis bije na poplach

10.09.2016 14:28

Politická kultura se mění. Žijeme v postpravdivém období, v němž přestává být pravda důležitá, alespoň pro politiky typu Donalda Trumpa. Tento muž se pravdou nijak netrápí a klidně vypustí lež či zavádějící informaci. Trump si za své lhaní nevyslouží odsouzení od voličů. Dostane se mu naopak ocenění, že jde proti proudu, proti zkaženým elitám. Tento trend je do jisté míry pochopitelný, ale také nebezpečný.

Braňte pravdu! Trump je nebezpečný. Prestižní britský časopis bije na poplach
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

„Pan Trump je vůdčí osobností v éře postpravdivé politiky. Je to politika, která se spoléhá na tvrzení, že její exponent cítí pravdu, ale nemá pro ni skutečné důkazy. Tato Trumpova drzost není nijak potrestána, lidé to naopak vidí jako důkaz Trumpovy ochoty jít proti elitám," lze se dočíst na serveru časopisu The Economist.

Faktem je, že občas lžou všichni politici, ale v postrpravdivém období nejde ani tak o souboj pravdy a lži, jako spíše o vyvolání pochybností. Dnes je to o to snazší, o co rychleji se šíří nejrůznější informace na internetu. Tradiční média jsou účelově zpochybňována.

Boj za pravdu navíc oslabuje princip vyváženosti v médiích. Pět minut pro jednu stranu, pět minut pro druhou. Vědec z NASA např. na kameru prohlásí, že na Marsu nežijí žádní mimozemšťané, pak však dostane prostor jakýsi oponent, který řekne, že podle jeho názoru žijí na Marsu miliony mimozemšťanů. Proč by to neříkal, vždyť jde jen o jeden z mnoha názorů, na nějž má v éře svobody právo.

Celý článek naleznete zde

Pochybnosti a skepse jsou v zásadě zdravé jevy. Ukazují, že o věcech přemýšlíme. Ale pochybnosti a skepse, o kterých je řeč, tentokrát mají i svou stinnou stránku. Ukazuje se například, že ve společnosti narůstá hněv „obyčejných lidí“ na elity, které si žijí ve zlaté kleci, zatímco ostatní lidé strádají. A pokud tento pocit přetrvá, bude naše civilizace ohrožena. Představa, že odborníci lžou, politici lžou a jen lidé, kteří jsou proti nim, říkají věci, které stojí za to poslouchat – aniž by bylo třeba ověřovat, zda říkají pravdu –, je opravdu nebezpečná.  

Pozitivní je, že demokracie je do jisté míry schopna bránit se lží, kupříkladu skrze nezávislé soudy. V autoritářských systémech není tak snadné bránit pravdu. Přesto je třeba pravdu aktivně bránit. Pomohlo by např., kdyby se politici v hlavním proudu přihlásili k tomu, že budou mluvit pravdu a také se tohoto svého závazku drželi. Ti, kteří pravdu neříkají, pak budou poměrně rychle odhaleni na sociálních sítích či na YouTube s pomocí zveřejnění jejich protichůdných tvrzení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…