Březina se po čistce vrátil do vedení dopravního podniku

12.11.2013 18:12

Bývalý první náměstek někdejšího primátora Pavla Béma (ODS), zastupitel Karel Březina (ČSSD), se znovu vrátil do dozorčí rady pražského dopravního podniku. Minulý týden ho do funkce zvolila rada města, vyplývá z usnesení radních.

Březina se po čistce vrátil do vedení dopravního podniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Předchozí koalice ODS a TOP 09 od začátku vládnutí tvrdila, že očistí dopravní podnik od politiků, kteří byli spojování s érou primátora Pavla Béma (ODS). Postupně tak ve funkcích skončila řada známých tváří politiky z řad ODS a ČSSD. Současná jednobarevná rada TOP 09, která několik měsíců vládne s podporou ČSSD, ale Březinu do funkce znovu vrátila.

Neukončený soud

Podle Březiny tak rozhodla na základě dohody, kterou s ČSSD na pražské radnici uzavřela na začátku léta. Dokument nazvaný 500 dní pro Prahu totiž zaručuje účast opozičních stran s výjimkou KSČM ve vedení městských firem. "ČSSD vždy prosazovala účast všech zastupitelů v dozorčích radách městských firem. Byl jsem to já, kdo prosadil účast členů TOP 09 v dopravním podniku v době koalice ČSSD a ODS. Nyní mě vyzval klub ČSSD, abych to byl já, kdo bude jmenován," řekl Březina. Jmenování nevidí jako nikterak "tajemné, nebo obestřeno tajemstvím".

V dozorčí radě se nedávno uvolnilo místo po odvolaném zastupiteli a kontroverzním podnikateli Pavlu Hurdovi (ODS) a po starostce Prahy 6 Marii Kousalíkové (ODS), která ke konci října rezignovala. Z unesení vyplývá, že dozorčí rada má 14 členů. Mohla by jich mít 15. Poslední místo by tak měla obsadit ODS.

Březina se v prohlášení pro akcionáře dopravního podniku přihlásil k někdejšímu angažmá ve zkrachovalých firmách Porcela Plus a Concordia. Kvůli působení v těchto společnostech v minulosti čelil obžalobě. Jiná obžaloba zase bývalého náměstka viní z toho, že od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně pobíral plat za to, že byl předsedou dozorčí rady dopravního podniku. Funkci ale podle žalobce vykonávat nesměl, protože působil v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Soud dosud dosud nebyl ukončen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…