Británie vypoví 23 ruských diplomatů. Na opuštění země mají týden

14.03.2018 16:50

Přes dvě desítky ruských diplomatů vypoví Británie v reakci na případ otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. „Na opuštění země mají týden. Jde o největší počet vypovězených diplomatů za posledních více než 30 let, tedy od studené války,“ oznámila poslancům britského parlamentu premiérka Theresa Mayová.

Británie vypoví 23 ruských diplomatů. Na opuštění země mají týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Podle Mayové může právě Rusko za pokus o vraždu Sergeje a Julije Skripalových. Toto obvinění však Moskva odmítá a již dříve pohrozila odvetnými opatřeními. Na žádost Británie se dnes mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. „Británie rovněž zruší plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni,“ uvedla Mayová, která dodala, že se to bude týkat například chystané návštěvy ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Londýně. ČTK  uvedla, že členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a červenci.

Mayová také zároveň zdůraznila, že není v britském národním zájmu zcela přerušit dialog s Ruskem a že Británie nemá nic proti ruskému lidu. „Zmrazíme ruská státní aktiva, kdekoli budeme mít důkaz, že by mohla být použita k ohrožení života či majetku britských občanů nebo lidí v Británii žijících,“ informovala Mayová o dalším opatření přijatém v souvislosti se Skripalovou kauzou.

Británie v souvislosti se Skripalovou kauzou podle slov premiérky prověří, zda není třeba přijmout nová opatření namířená proti špionáži. O celé situaci bude také dnes jednat na mimořádné schůzce Rada bezpečnosti OSN, ve čtvrtek bude kvůli kauze zasedat i Severoatlantická rada. „Je tragické, že se prezident Putin rozhodl jednat tímto způsobem,“ uzavřela Mayová, podle které Moskva neposyktla žadné důvěryhodné vysvětlení, jak se novičok dostal do Británie.

Původní zdroj ZDE.

„Projevila naprosté pohrdání a neposkytla žádné informace. Jediným možným závěrem tak může být, že Rusko má pokus o vraždu Skripalových a ohrožení obyvatel Salisbury na svědomí,“ míní britská premiérka, která to označila za „nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království“. Rusko už v úterý odmítlo na britské ultimátum reagovat a pohrozilo, že případné britské sankce nezůstanou bez odpovědi. Odmítá, že by s útokem na Skripalovi mělo co do činění.



 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…