Brněnský zastupitel Kratochvíl byl vyloučen z hnutí ANO

06.11.2015 17:43

Vedení hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla ze svých řad. Po jednání předsednictva ANO v Praze to řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí. Brněnské ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nehodlá. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo. Kvůli tomu vznikly problémy v brněnské koalici, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Partneři nemají na Kratochvíla jednotný názor, a proto hrozil rozpad koalice.

Brněnský zastupitel Kratochvíl byl vyloučen z hnutí ANO
Foto: red, mg
Popisek: Tomáš Kratochvíl, zastupitel města Brna

"Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili," řekl Babiš. ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla, aby odstoupil z funkce radního. On to ale neudělal ani na výzvu primátora Brna Petra Vokřála, který je místopředsedou ANO.

Hnutí vyzvalo své partnery, aby Kratochvílovo odvolání podpořili. Lidovci ale řekli, že návrh nepodpoří, protože by tím porušili koaliční smlouvu. Z ní vyplývá, že se žádný člen koalice nebude podílet na odvolání jiného člena koalice. To tvrdí i zelení. Lidovci navíc poukazují na to, že nemají s Kratochvílem problémy, naopak s nimi vždy jednal korektně a zohledňoval jejich připomínky. Kratochvíl má jako radní na starosti městské firmy. Jeho úkolem bylo zřízení městského holdingu, který by zefektivnil práci městských firem a uspořily by se tím stovky milionů korun. Navíc ANO slibovalo, že se zasadí o to, aby v představenstvech městských firem nebylo tolik politiků jako nyní. To se ale dosud nestalo.

ANO už v říjnu přijalo usnesení, že pokud se koaliční partneři nebudou podílet na Kratochvílově odvolání, mají zastupitelé za ANO vyjednávat s ostatními o nové koalici. Lidovci dnes přijali podobné usnesení, kterým si schválili zahájení vyjednávání o nové koalici. Zatím se však současná koalice nerozpadla a Vokřál považuje za prioritu její zachování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…