Brněnští studenti se Babiše ptali na byrokracii a složité daně

14.02.2017 18:44

Na odbourávání byrokracie, která komplikuje podnikání, a případná zjednodušení v daňových přiznáních se dnes brněnští vysokoškolští studenti ptali ministra financí Andreje Babiše (ANO). Debata na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického přilákala stovky studentů, zájemců bylo víc než míst v učebně. Na kontroverzní politické kauzy se neptali, organizátoři si to ani nepřáli. Studenty ale při pokládání dotazů nikdo neomezoval.

Brněnští studenti se Babiše ptali na byrokracii a složité daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Podle jednoho ze studentů sice politici deklarují zájem snižovat byrokracii, opatření jako elektronická evidence tržeb (EET) a kontrolní hlášení však představují pro podnikatele spíše další zátěž. Babiš připustil určitou časovou náročnost kontrolního hlášení, u EET ale se studentem nesouhlasil. „Rozhodně to není byrokratické opatření. Prostě vytisknete účtenku,“ řekl ministr.

Byrokracii spatřují studenti také v dotační politice, při povolování staveb nebo v daňovém systému. „Do voleb určitě půjdeme s nějakou daňovou reformou,“ uvedl Babiš po dotazu na superhrubou mzdu, která se podle něj už v tomto volebním období měnit nebude.

Setkání uspořádala studentská komora akademického senátu podnikatelské fakulty. Studenti fakulty prý v dotazníku na začátku akademického roku projevili zájem o diskusi právě s Babišem.

Otázky na politické kauzy si ale pořadatelé příliš nepřáli. „Je to přednáška o fiskální a daňové politice,“ zdůraznila před začátkem jedna z organizátorek, Anna Kruljacová. Studenti to respektovali, dotazy se týkaly především hospodaření státu a podnikání.

Akci provázel velký zájem v akademické obci. Předem se registrovalo více než 400 studentů ekonomických oborů brněnské techniky. Na Facebooku se dokonce objevily nabídky, že neúspěšný zájemce odkoupí místo od někoho z těch, kteří registraci získali.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…