Brouk Pytlík, co miluje psaní na Twitter. Velmi nepěkná slova o nástupkyni Merkelové

12.12.2018 19:15

Angela Merkelová se po dlouhých osmnácti letech stáhla z vedení své CDU a již neobhajovala mandát. Její nástupkyní se stala dosavadní tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová, pro kterou německá média běžně používají zkratku AKK. Komentátor Viliam Buchert se rozhodl tuto dámu přiblížit českým voličům. Na serveru Reflex.cz ji popsal jako „liberálního brouka Pytlíka s maskou konzervativně smýšlející dámy“.

Brouk Pytlík, co miluje psaní na Twitter. Velmi nepěkná slova o nástupkyni Merkelové
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Německá kancléřka Angela Merkelová sepři svém loučení s nejvyšší stranickou pozicí neubránila slzám. Tisíc delegátů na sjezdu v Hamburku jí tleskalo ve stole a děkovalo jí za všechno, co za osmnáct let jako předsedkyně strany dokázala. Její nástupkyní se po tvrdém politickém boji stala Annegret Krampová-Karrenbauerová, u které německá média používají zkratku AKK. Říkají jí také Minimerkel.  

Viliam Buchert v této souvislosti připomíná, že Merkelová za 18 let v čele strany nesklízela jen úspěchy. V posledních letech ztrácela především konzervativní pravicové voliče, kteří přecházeli k Alternativě pro Německo. Pokud chce CDU opět vystoupat ke 40 procentům hlasů, bude v čele strany potřebovat někoho, kdo tyto voliče naláká zpět.

Buchert velmi pochybuje, že Annegret Krampová-Karrenbauerová je na to tou pravou osobou. Tato dáma je totiž odhodlaná pokračovat v politickém stylu Angely Merkelové, proto se jí také někdy říká „Minimerkel“.

„Takový Brouk Pytlík v německém podání. Bild, největší deník našich sousedů, ji označil za ‚velmi průměrného člověka‘, což by AKK mohlo u obyčejných Němců spíše pomoci. Zásadní otázka ale je, zda CDU, která v současnosti nezažívá své hvězdné období, má mít v čele zkušeného a dlouholetého stranického funkcionáře, který ovšem dělal prakticky celý život pouze politika. V Německu je to sice (zatím) tradiční věc, ale u stále více voličů to naráží na nepochopení,“ napsal Buchert.

AKK je prý velmi aktivní na sociální síti Twitter. Podle německých médií toho na Twitter napíše skoro tolik jako 45. prezident USA Donald Trump, a to už je co říci. Otázka je, zda to stačí na pozici příští kancléřky, kterou by se Minimerkel mohla stát.

„Ekonomicky je ale AKK i v rámci středové CDU nalevo. Je velmi silným obhájcem minimální mzdy a před federálními parlamentními volbami v roce 2013 navrhla, aby byla nejvyšší daňová sazba zvýšena až na 53 procent, což vyvolalo zejména v podnikatelských a zaměstnaneckých kruzích velkou nevoli. Podobné názory mají spíše lidé pocházející ze sociální demokracie a od Zelených. AKK oponuje, že má pouze silné sociální cítění,“ pokračoval Buchert.

Nová šéfka CDU se prý staví proti zrovnoprávnění svazku partnerů stejného pohlaví s manželstvím. V tomto směru ji lze považovat za konzervativní političku.

A jak se dívá na téma migrace? „Krampová-Karrenbauerová sice v otázkách migrace podpořila Merkelovou, ale současně říká, že ti žadatelé o azyl, kteří oklamali úřady (falešné doklady, smyšlený rok narození atd.), mají být deportováni do svých domovů. Jak to zabezpečit v praxi, je ale daleko složitější. Vyvolala pozornost také slovy, že když mužský muslimský uprchlík odmítá přijmout jídlo od ženské humanitární pracovnice (i takové věci se staly, jen je německá média zamlčovala) z náboženských důvodů, tak má zůstat o hladu. V tom se jevila jako radikální, ale jak opakovala v posledních dnech, jsou důležitější věci než migrace. Ani to jí asi nové voliče nepřinese,“ doplnil Buchert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …