Brusel chce řešit čím dál víc věcí. Uprchlíky to neskončí, varoval občany šéf ODS

04.09.2016 12:02

REPORTÁŽ „Budou požadovat, abychom přijímali desítky tisíc běženců,“ varuje předseda ODS Petr Fiala, který se domnívá, že když už jsme vůbec začali uprchlíky přijímat, chápe Evropa náš postoj v podstatě jako souhlas s kvótami. „Společně s tím leží v Bruselu také návrh na jednotnou výši sociální dávek, jež by měli migranti v celé EU pobírat. Já mám strach, že to neskončí jen u uprchlíků,“ upozornil profesor při své návštěvě Krnovska a Bruntálska, kam přijel podpořit své kandidáty do krajských a senátních voleb. Na besedě s občany Krnova ho doprovázel i někdejší automobilový závodník z rallye Dakar a současný senátorský kandidát Jiří Žák.

Brusel chce řešit čím dál víc věcí. Uprchlíky to neskončí, varoval občany šéf ODS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě s občany v Krnově

Neformální besedu s občany začal lídr občanských demokratů kritikou vládní koalice, která podle jeho názoru hrne na českou veřejnost řadu byrokratických nařízení a směrnic, v nichž se už jen málokdo orientuje, a komplikuje tím většině lidí život. „Já jsem z toho v parlamentu mnohdy nešťastný, co se tam vlastně schvaluje, jak máme shrnovat sníh ze svých aut a podobně. Zregulovat do detailu náš život pomocí zákonů a různých nařízení přece nejde, to je úplně špatně. Často navíc jde o předpisy a směrnice, jež si vzájemně protiřečí,“ konstatoval profesor. Konkrétně se pak věnoval nejnovějšímu nařízení o porušování nočního klidu. „Dříve to řešila ve vypjatých situacích policie, dnes vám může zatrhnout rodinnou oslavu i nerudný soused a nic s tím neuděláte. Někdy říkám, že bychom v parlamentu měli na nějaký čas přestat schvalovat nové zákony i jejich další novelizace a lidem se bude žít určitě lépe,“ konstatoval Petr Fiala. Toho ještě doplnil Jiří Žák, který uvedl, že podobně to zřejmě probíhá i v orgánech EU, kde se řeší provoz sekaček na trávu a vhodná připojení vysavačů na síť, ale stále není vůbec vyřešený základní problém nelegální migrace, která ohrožuje bezpečnost celé Evropy.

„Ano, v Evropské unii se někdy vymýšlejí nesmysly, ale v mnoha případech si za to můžeme i sami, když jsme ‚papežštější než papež‘, třeba ve Francii se nenechali svázat některými zbytečnými omezeními na provoz restaurací a nikoho to netrápí. V Rakousku musí být schválena EIA u výstavby parkoviště na 500 aut, u nás už při stání pro 50 vozidel,“ shodli se v názoru na neúměrnou byrokracii v Česku předseda Fiala se senátorským kandidátem Žákem.         

Sobotka je slabý, mluvčím V4 se stává spíše Orbán      

V průběhu besedy zazněly z publika na předsedu ODS také dotazy ohledně návštěvy Angely Merkelové. Návštěvníky především zajímalo, zda premiér i česká vláda skutečně odmítli uprchlické kvóty, o kterých přijela německá kancléřka jednat. „Německo je zcela určitě nejsilnější a nejvlivnější zemí Evropy a premiér Sobotka promarnil šanci říct Angele Merkelové, jak bychom si spolupráci v oblasti migrace vlastně představovali. Místo toho jí i řekl, že ohledně uprchlické krize máme s Německem stejné zájmy, což je naprostý nesmyl. Berlín chce přece rozložit svůj problém s migranty na celou Evropu,“ popsal Fiala. Šéf ODS také zdůraznil, že nejde jen o těch osm uprchlíků, kteří k nám už nyní dorazili.

„Samozřejmě že bychom zvládli i stovku a víc, ale o to přece nejde, důležitý je fakt, že to v Evropě chápou jako náš souhlas s kvótami, které byly i přes náš odpor schváleny, a po nás se pak bude v této souvislosti požadovat, abychom přijímali desítky tisíc běženců,“ vysvětloval Petr Fiala a ještě upřesnil: „Společně s tím leží v Bruselu také návrh na jednotnou výši sociálních dávek, jež by měli migranti v celé EU pobírat. Já mám strach, že to neskončí jen u uprchlíků a rozšíří se to na další skupiny příjemců, což je naprosto špatně a neúměrně to zatíží český rozpočet.“ Podle Fialy si měli už nyní předjednat výjimky z těchto unijních nařízení. „Musíme prosazovat jasnou a silnou politiku, kdy bychom v EU sdělili, že počet běženců i jejich výběr si budeme určovat sami. Vždyť stále máme určité problémy s romskou komunitou a potíže s muslimy, které bychom museli přijmout, by byly nesrovnatelně složitější. Jenže premiér Sobotka je na prosazení našich zájmů slabý, daleko razantněji vystupují maďarský předseda vlády Orbán nebo polská premiérka Szydlová.“  

Vysoké daňové zatížení i sociální dávky prý devalvují společnost     

Šéf ODS ve svém dalším vystoupení odsoudil i vysoké daně a horentní odvody do sociální oblasti. Nelíbí se mu ani současná výše minimální mzdy. Argumentoval, že právě tyto finance pak chybějí podnikatelům, aby mohli svým zaměstnancům zvyšovat mzdy nebo zřizovat nová pracovní místa. „Je mi líto rodin ve vašem regionu, kde rodiče pracují za 15 tisíc hrubého, musejí ještě vydávat peníze na dojíždění a za svoji tvrdou dřinu jen tak tak vyžijí. Na druhé straně tu vegetují lidé, kteří jsou živi z lukrativních sociálních dávek a občasné práce na černo, a mají se přitom lépe. To se musí změnit. Vysoké sociální dávky, a to nejen u nás, devalvují společnost. Mladým lidem se pak nechce ani pracovat,“ horlil Petr Fiala. Na tuto diskusi zareagovala jedna z návštěvnic akce, která kritizovala současné navýšení mezd téměř všem státním zaměstnancům. Uvedla, že lidé v soukromém sektoru mají často daleko vyšší zodpovědnost, větší pracovní nasazení a berou přitom nižší platy.

„Ani já nejsem zastánce plošného zvýšení mezd. Na univerzitě jsem zavedl systém nižších platů a vyšších, motivujících odměn za pracovní výkon. Velmi se nám to osvědčilo. Pedagogové odváděli kvalitní práci, byli spokojeni s výdělkem a na pracovišti panovala tvůrčí atmosféra,“ odpověděl lídr občanských demokratů. Ten pak sobotní besedu uzavřel názorem, že ani jemu se nyní nelíbí směřování některých českých politických špiček na východ. „Na to, jakým je Čína hospodářským gigantem, investuje u nás dost málo, navíc skupuje jen prosperující podniky, jejichž zisk od nás odchází. A na Rusko si je třeba dát pozor, nechci tady jím strašit, ale v minulosti se nám nikdy nevyplatilo se Kremlu příliš podbízet,“ dodal Petr Fiala.                    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…