Brusel očekává teroristický útok. Tady jsou slova Slováka přímo z místa dění

22.11.2015 22:22

V Bruselu zůstává v platnosti čtvrtý stupeň pohotovosti a tamní policisté a vojáci údajně hledají hned dva nebezpečné teroristy, kteří se podíleli na nedávné bestiální akci v Paříži. Sedmadvacetiletý Igor z Bratislavy, který v Bruselu pracuje, ale partnerskému serveru ParlamentnéListy.sk prozradil, že v hlavním městě EU je celkem klid. Větší počet policistů a vojáků v ulicích neregistruje. Nevyhovuje mu jen omezení v bruselském metru.

Brusel očekává teroristický útok. Tady jsou slova Slováka přímo z místa dění
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

„Jako běžný občan to vnímám jako každý jiný den. Je tu sice několik omezení, která se dotýkají každodenního života, především dopravní, jsou zavřené také některé kulturní instituce jako muzea nebo divadla. Také byly zrušeny některé kulturně-společenské události, na něž se lidé delší čas chystali, např. hudební koncerty. Zkrátka došlo k narušení běžného víkendového programu. Není ale zakázáno vstupovat do některých čtvrtí ve městě,“ prozrazuje Igor Kiss přímo z místa dění.

Sám se byl podívat i v dnes nechvalně známé čtvrti Molenbeek, kde se podle médií nezdařil projekt integrace přistěhovalců do belgické společnosti, ale ani tam se necítil v nebezpečí. Pravda je, že ta čtvrť vypadala na pohled chudší než jiné části Bruselu, ale lidé se tam chovají přátelsky. A to, že tam potkáte Araby či černochy, nikoho nepřekvapuje, protože Brusel je multikulturní město.

Zaznamenal sice přítomnost několika vojáků a policistů u centrálního vlakového nádraží, ale ani to ho nepřekvapilo, protože práce bezpečnostních složek nabyla na intenzitě už po lednových útocích na Charlie Hebdo a teď vše zůstává při starém. Jedna z kolegyň mu prý prozradila, že v institucích EU sice kontroly a prohlídky trvají o něco déle, ale jinak se ani tam nic nezměnilo, takže nepociťuje obavy z toho, že nastane chaos, až se v pondělí většina obyvatel Bruselu vydá do práce.

Svědčí o tom i to, že se mu obyvatelé nezdají vystrašení, a neslyšel o tom, že by se lidé vyhýbali některým částem města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…