Brutální roztržka: Čulík zveřejnil soukromou korespondenci Bělobrádka a vicepremiéra to zvedlo ze židle

15.04.2017 15:30

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se pustil do serveru Britské listy Jana Čulíka za to, že server uveřejnil jeho soukromý e-mail. Jan Čulík se předsedovi lidovců jal odpovědět. Vedle toho varoval před údajně přicházejícím obdobím temného věku, v němž svět nebude stát o práci kvalitních novinářů.

Brutální roztržka: Čulík zveřejnil soukromou korespondenci Bělobrádka a vicepremiéra to zvedlo ze židle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Margaret Simonsová varuje v textu uveřejněném na serveru britského deníku The Guardian, že se chystá velké propouštění novinářů a klade si otázku, jak teď svět bude rozlišovat mezi falešnými zprávami a fakty, když v médiích nebudou působit kvalitní žurnalisté. Prozatím je řeč jen o velkém propouštění v Austrálii, ale dnešní svět je však natolik propojen díky internetu, že dobří novináři budou v konečném důsledku scházet všude. Lidé si totiž už jen málo kupují papírové noviny, v nichž pracují novináři. Tištěné noviny už nepotřebují, informace i inzerci najdou na internetu.

Optimisté věřili, že rozšířením internetu a sociálních sítí typu facebok nastane nový zlatý informační věk lidstva. Bohužel se ukazuje, že může nastat také doba velkého temna, protože na sociální sítě si může napsat kdokoli cokoli, aniž by se namáhal s ověřováním faktů a s psaním pravdy. Mnozí lidé na sociálních sítích lžou a další lidé jejich lži šíří.

Samotná práce v médiích se podle Margaret Simonsové také velmi změnila. Lidé pracující v médiích dnes často nemusí opustit kancelář. Nové zprávy často tvoří spojováním z jiných zpráv kolujících po internetu. I u takových pracovníků je podle dámy otázkou, jak a zda se namáhají s ověřováním faktů. Zvlášť když se každou hodinu snaží uveřejnit nějaký text, který bude poutat pozornost čtenářů, navýší sledovanost, ale to vše takřka bez reportérů.

Podle Simonsové se blíží doba, v níž budou skromně obsazené redakce tvořit obsah webů zprávami a reklamou, přičemž mnohdy nebude snadné je od sebe rozeznat. Vedle toho budou existovat také weby, které budou šířit nestoudné lži, vše v honbě za co největším počtem kliků na článek.

Autorka článku přesto vidí světlo na konci tunelu. Sociální sítě v Číně už jsou ochotny platit za kvalitní obsah, který jim pomůže udržet si čtenáře. „Chcete-li vidět, jak bude vypadat budoucnost, podívejte se do Číny,“ nabádá čtenáře dáma s dovětkem, že v Číně sice bohužel svoboda slova asi nebude na prvním místě, ale i tak je pozitivní, že dříve perzekvovaní novináři nalézají novou práci. Vedle toho se vlády států Evropy a Kanady snaží pomoct profesionálním novinářům.

Ve zkrácené podobě přednesl českým čtenářům článek Margaret Simonsové také server Britské listy Jana Čulíka, který vede spor s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Vicepremiér byl požádán, aby se zastal soukromé Středoevropské univerzity miliardáře George Sorose – a český vicepremiér v soukromé poště odvětil, že aktivity pana Sorose jsou kontroverzní. Tuto odpověď uveřejnil server Britské listy a Bělobrádka tím rozzlobil. Na sociální síti twitter Bělobrádek konstatoval, že nevidí důvod ke zveřejňování soukromé pošty. Server Britské listy se brání, že Bělobrádek je veřejnou osobou, takže ve zveřejňování soukromých e-mailů politika nevidí problém.  

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Můj soukromý email není k zveřejnění. Nedal jsem k tomu souhlas. Vládní, poslanecký nebo předsednický je něco jiného,“ odvětil na to Bělobrádek

Bohumil Kartous, píšící pro zmíněný server, Bělobrádka upozornil, že se možná vyjadřoval v soukromém e-mailu, ale k veřejně hojně probíranému tématu a on jako vicepremiér je veřejnou osobou, která musí počítat s tím, že se o jeho slovech veřejnost dočte. „Jste vládní představitel. Reagoval jste ve veřejné záležitosti, ne osobní. Jste v té věci veřejně odpovědný,“ napsal Kartous.

Jan Čulík byl stejně nesmlouvavý. „Je neuvěřitelné, že politik neví, že jakékoliv jeho vyjádření k politice je veřejné. Šokující,“ konstatoval na twitteru.  

Bělobrádek si však trval na svém. „Můj soukromý e-mail není opravdu veřejný. Právní vědomí v této zemi je opravdu nízké,“ napsal vicepremiér.

Čulík však chtěl mít poslední slovo a konstatoval, že vicepremiér se možná ohání tím, že aktivity pana Sorose jsou kontroverzní, ale podle Čulíka pro to nepředložil dost důkazů. „Ono by to asi chtělo nějaké důkazy z renomovaných zdrojů. Ne jen kecy,“ udeřil Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…