Budějovický primátor se hájí, že s Romy nic nezmůže. Je to věc státu

02.07.2013 17:45

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma v Radiožurnálu přiznal, že ho sobotní konflikt mezi místními občany a Romy zaskočil. Je ale přesvědčen, že město nic nepodcenilo.

Budějovický primátor se hájí, že s Romy nic nezmůže. Je to věc státu
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

„Upřímně říkám, že intenzita té bitky mě překvapila, a nejenom mě,“ prohlásil. „Jsem přesvědčen, že všechno, co jsme mohli udělat, to jsme udělali, že jsme nic nepodcenili,“ dodal vzápětí.

Před shromážděním mu odborníci na danou problematiku řekli, že není žádný důvod, aby akci město zakázalo. Takové rozhodnutí by nejspíš skončilo u soudu a město by s největší pravděpodobností prohrálo.

Lidé se na sídlišti necítí bezpečně

Policii prý vyzýval, aby zakročila dříve, než se průvod dostane na sídliště. „Já ale nejsem nadán žádnou pravomocí, abych přikázal policii, aby zakročila dřív.“ Podle primátora stačilo obsadit tři budějovické mosty a ke konfliktu by nemohlo dojít.

I když z 22 tisíc obyvatel sídliště je Romů pouze 400, připouští, že se lidé necítí bezpečně, třebaže statisticky se situace nejeví nijak dramaticky. „Subjektivní pocit bezpečí lidí, kteří na sídlišti žijí, je velmi nízký.“ Dodal ale, že on s tím mnoho nezmůže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…