Elitní policista o protiromském protestu: Budou nás mít za blbce. Kvůli řediteli

02.07.2013 21:11

Kauza protiromské demonstrace v Českých Budějovicích, která o víkendu přerostla v krvavou bitku mezi některými demonstranty a policisty, má pokračování. Policie předvedla téměř 40 podezřelých. Zatím nikoho neobvinila. Podezírá sedm útočníků. Zraněna byla desítka lidí, včetně policistů. Ovšem krajský policejní ředitel to opravdu korunoval. Teď si z něj utahují i jeho podřízení. Jeden z nich se pro ParlamentniListy.cz rozhodl promluvit. A není to zrovna chvalozpěv.

Elitní policista o protiromském protestu: Budou nás mít za blbce. Kvůli řediteli
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Až dva tisíce účastníků se zúčastnilo sobotní demonstrace na sídlišti Máj. Podle některých to vypadalo jako občanská válka – hořící kontejnery, létající kameny, láhve, poničená auta, zranění lidé. Stovky policistů, kteří se snažili nepustit k sobě demonstranty, včetně neonacistů, a Romy, proti kterým byl manifest naplánován. To se sice povedlo, ale jinak policisté ani podle svých slov situaci příliš nezvládli, ani nemohli. Takovou brutalitu totiž nečekali.

„Na Budějovice to bylo opravdu maso. Nikdo nečekal, že to bude tak brutální. Čekali jsme strkanici, nadávky, výhružky, ale tohle? Kdo tam nebyl, neuvěří. A náš pan ředitel Heřman tam vážně nebyl. Jak jsem se dneska dozvěděl, udělal z nás a z dalších těch stovek kluků totální hlupáky! Víte co řekl?“ odpověděl otázkou policista Petr, který proti rozzuřenému davu taky zasahoval.

„Černý svině“ jsou policisté?

Krajský policejní ředitel plk. Radomír Heřman na pondělní tiskové konferenci novinářům doslova řekl, že nadávka "černá svině", která nesčetněkrát zazněla při demonstraci evidentně na adresu Romů z úst útočníků a neonacistů, kteří se vmísili do davu, nebyla určená Romům!

Heslo jako "Černá svině“ podle Heřmana však neskrývá rasistický podtext. "Mohu vás téměř s 99procentní jistotou ubezpečit, že toto se nevztahovalo na romskou komunitu. Tento přívlastek patří nám (policistům)," prohlásil Heřman.

„Tohle ve vší úctě pan ředitel Heřman přehnal. Říká opravdu nesmysly! Tohle, když se dozví lidé, občané Budějovic, tak nás jako celou policii budou mít za totální idioty! To se na mě nezlobte, ale s kým jsem z kluků dneska mluvil, všichni si klepali na čelo a ptali se, zda se vedení policie už úplně nezbláznilo,“ říká policista, který má za sebou i daleko větší zásahy a patří k jedněm z nejlepších.

Romská problematika je podceňována

Tomuto policistovi i mnohým dalším, ale i tisícům obyvatel na Máji vadí, že zde problémy s romskou komunitou jsou stále silnější. Někteří lidé šli v klidu demonstrovat, jiní šli jen s cílem se poprat a udělat nepořádek. Mnozí ale chtějí vyvolat diskuzi. Vše začalo předminulý víkend, když se na pískovišti popraly Romky s těhotnou ženou a jejím přítelem. Vše skončilo středně těžkým poraněním mladé dvojice a další ženy. V momentě, kdy jihočeská policie nejprve událost bagatelizovala, a to i v médiích, se značná část obyvatel sídliště, ale i celých Českých Budějovic, naštvala.

„Pan policejní mluvčí opravdu nejdříve podal informaci tak, že se 'vlastně nic nestalo'. Že tam nebyla ani záchranka a že se vše zvládlo a policii se podařilo incident urovnat. Tak to ale nebylo. Protože záchranka tam byla a incident byl opravdu poměrně velký. Až na nátlak vás novinářů to museli mluvčí uvést na pravou míru. Ale bylo z toho opravdu hodně horko, tam nahoře. Je to opravdu problém. Mrzí mě to, že i v případu vraha Heidingera nejprve naši nadřízení tvrdili, jak nepochybili, jak vše udělali tak, jak mělo být. Pak museli s pravdou ven. Ano, my osobně jsme vše zvládli. Ale dělali jsme jen to, co jsme dostali nařízeno od našich velitelů, respektive velitele," tvrdí policista.

A pokračuje: „I když nám některé věci byly proti srsti, musíme plnit rozkazy, ať jsou rozumné nebo ne. Ale na tom Máji to opravdu v mnohém bylo vyhrocené. Kdyby aspoň Heřman a jeho náměstci přiznali, že jsme to nečekali, takovou sílu brutality. Ne, oni budou tvrdit i před lidmi a novináři, kteří tam byli, že jsme na to byli skvěle připraveni. Nebyli! Na to nemohl být nikdo připravený. Budějovice nejsou Chanov a ani severní Čechy, kde je to skoro běžné. Prostě se stydím za to, že jsme teď v očích mnoha lidí považováni za tupce. A ještě prohlášení, že pokřik 'černý svině' je adresován nám, to mne snad i uráží,“ dodal policista, s nímž souhlasí mnoho jeho kamarádů a kolegů od policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…