Budeme muset bojovat na život a na smrt! Kmoníček burcuje kvůli plánům Bruselu

30.08.2016 16:47

Moderátor pořadu DVTV Martin Veselovský si k rozhovoru pozval ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka. Mluvili spolu o návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Praze i o fóru na Rhodosu, na kterém chce prezident Miloš Zeman vystoupit jako hlavní řečník.

Budeme muset bojovat na život a na smrt! Kmoníček burcuje kvůli plánům Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Byla to taková sumarizační návštěva,“ řekl Kmoníček s tím, že ani Česko, ani Německo nepředpokládaly, že druhá strana nějakým způsobem změní názor na uprchlickou krizi. Přesto se však vyřešilo velké kvantum věcí, které ale nejsou zdaleka tak medializované.

„Pro mě ta návštěva byla do velké míry o česko-německých vztazích a víte, co na ní bylo pro mě nejzajímavější? Že tam ani jednou, ani z jedné strany nezaznělo nic z česko-německé minulosti,“ poznamenal Kmoníček.

Kvóty však považuje za naprostý nesmysl, protože prostě nelze nikoho přinutit, aby žil někde, kde žít zkrátka nechce. Český názor na kvóty jsme zřejmě prostě a jednoduše nedokázali dostatečně vysvětlit. „To není o příchodu několika tisíců uprchlíků, to je o tom, jakým způsobem se ta otázka zvládne,“ dodal Kmoníček.

„Kde budeme muset bojovat na život a na smrt, abych to tak řekl, je prostě plánované přenášení migrační politiky z národní na nadnárodní úroveň,“ řekl s tím, že nelze nikdy udělat kvóty tak, aby je jednotlivé státy dostaly příkazem z EU. Uprchlíci k nám navíc vůbec nechtějí a ti, které bychom chtěli my, zkrátka neexistují. „Prostě to nefunguje, protože to fungovat nemůže.“

Náš migrační systém je podle Kmoníčka funkční, jelikož zde existuje islámská komunita, stejně jako přes 400 tisíc cizinců, kteří v Česku žijí, a není s nimi přitom žádný problém. „Jsme zvyklí na úplně jiné imigrační komunity, třeba ukrajinskou,“ poznamenal s tím, že každý stát má jinou historii a dokáže zvládat jiné komunity.

„Česká republika se podílí tím, že jako jediná ze všech států včetně těch, které hlasovaly pro kvóty, má zastupitelský úřad v Damašku a je schopná tam tak něco dělat,“ řekl Kmoníček o způsobu, jakým Česko pomáhá k řešení migrační krize. Dodal, že dáváme i velké peníze na uprchlické tábory v Jordánsku a že kdyby každý stát dělal alespoň to, co činíme my, tak bychom možná byli mnohem blíže k vyřešení celého problému.

S Německem máme v současnosti úplně nejlepší vztahy za celou historii. „Dostali jsme se do stavu, kdy přijízdí německá kancléřka, a za celou tu dobu se nemusíme vrátit k historii ani slabikou,“ dodal.

Sankce EU vůči Rusku jsou podle Kmoníčka jediným způsobem, jak jsme mohli Rusku dát najevo, že nesouhlasíme s anexí Krymu. Ty však fungují nikoliv z důvodu sankcí, ale z důvodu ropné politiky Saúdské Arábie. Vtipné však je, že po dobu sankcí vzrostl obchod mezi Ruskem a USA o 7 %.

Zemanův výlet na Rhodos je zcela běžnou politickou záležitostí, a jelikož se světového fóra zúčastní velké množství nejen politických osobností celého světa, neexistuje jediný důvod, proč by tam neměl jezdit. Na Veselovského připomenutí, že se fóra zúčastní například i Vladimir Jakunin, dlouholetý agent KGB a blízký spolupracovník Vladimira Putina, Kmoníček reagoval, že není možné, aby každému vyhovoval každý politik, který se fóra zúčastní. „Pan prezident jezdí velmi výběrově na některé konference, a toto je konference, kam jezdíval léta již v době, kdy byl soukromou osobou,“ poznamenal Kmoníček s tím, že letos tam pojede hlavně kvůli účasti maďarského a slovenského premiéra a navíc má na Rhodosu pracovní povinnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…