Budou naši vojáci na Golanských výšinách? I o tom zřejmě vláda rozhodne

01.10.2014 21:48

Vojenské zahraniční mise na příští dva roky by měla vláda schvalovat na konci října. Do té doby by mělo být také jasné, zda mezi návrhy bude i účast české armády v misi na Golanských výšinách. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to dnes řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Budou naši vojáci na Golanských výšinách? I o tom zřejmě vláda rozhodne
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Pavlovi před časem na jednání vlády řekl, že kabinet se bude misemi zabývat na konci října. „Já předpokládám, že do té doby budeme znát stanovisko OSN ohledně Golan a podle toho buď zařadíme misi na Golany do mandátu, nebo ne," poznamenal náčelník generálního štábu.

Rozsah misí zůstane obdobný

OSN by podle něj do tří týdnů měla oznámit, jakým způsobem a zda vůbec bude chtít v mírové misi na Golanských výšinách pokračovat. „Zároveň s tím poběží jednání našich diplomatů v OSN o našem možném příspěvku a my budeme jako armáda dál pracovat na tom, abychom byli připraveni v případě politického zadání vojáky připravit a vyslat," dodal s tím, že letos se účast kvůli právním a administrativním procedurám i kvůli nutné přípravě vojáků do mise nestihne. Příznivcem české účasti na misi je dlouhodobě Zeman.

Na Golanské výšiny, kde mezinárodní pozorovatelé působí od roku 1974, nabídlo Česko již dříve vyslat zhruba 150 vojáků. Situaci mírových sil na Golanech výrazně ztěžuje konflikt v Sýrii. Členové sil OSN se již několikrát stali rukojmími.

Ministerstvo obrany již v minulosti oznámilo, že připravilo návrh na účast v zahraničních misích ve stejném rozsahu jako v současné době. S jeho schvalováním se čekalo na podepsání dohody mezi USA a novým afghánským prezidentem o tom, zda v zemi i nadále zůstanou alianční jednotky. Smlouva byla podepsána tento týden.

V Mali má česká armáda schválený mandát až 50 vojáků

Největší počet českých vojáků je v současné době v Afghánistánu, a to 300. V Mali má česká armáda schválený mandát až 50 vojáků, ve skutečnosti jich ale je v zemi o něco méně. Češi působí také na Sinaji v rámci pozorovatelské mise při dohledu nad dodržováním bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem, nyní tam je 14 českých vojáků. Zapojeni jsou i do protipirátské operace v Adenském zálivu a do vzdušné ochrany Turecka.

V roce 2016 by také chtěla armáda nabídnout spojeneckým evropským zemím z NATO dohled nad jejich vzdušným prostorem. Pravděpodobně by tak létali nad Pobaltím nebo Islandem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…