Budu v nemocnici, kdybyste mě chtěli zatknout. Bývalý šéf špitálu Dbalý prý tušil, že po něm jde policie

27.06.2014 7:24

Detektivové se nechtěně prozradili a obviněný bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý se podle informací Práva dozvěděl o chystaném stíhání už dva dny před tím, než ho policie zatkla.

Budu v nemocnici, kdybyste mě chtěli zatknout. Bývalý šéf špitálu Dbalý prý tušil, že po něm jde policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Detektivové totiž v pondělí volali do jedné vesnice na jihu Čech kvůli domovní prohlídce v jedné nemovitosti patřící zřejmě Dbalému. Někdo z místních prý o telefonátu policie Dbalému ještě v pondělí řekl. Tak se bývalý ředitel Homolky dověděl, že jsou v běhu další úkony v jeho případu.

Dbalý pak údajně už v úterý sám kontaktoval vyšetřovatele případu a dotazoval se, zda bude zadržen, či se má někam osobně dostavit. Prý mu bylo řečeno, že se nic nebude dít. To alespoň podle Práva tvrdí jeho obhájce Daniel Telecký.

Obávají se prý ovlivňování svědků

Přestože v úterý Dbalý nezískal žádné informace o dalším konkrétním postupu, státní zástupce ve čtvrtek podal na bývalého generálního ředitele Nemocnice Na Homolce návrh na vzetí do vazby prý i z důvodu obavy z jeho útěku.

„Klient tedy věděl, že policie bude provádět nějaké úkony, neschovával se a ani nikam neutekl, byl navíc připraven kdykoli se kamkoli dostavit, přesto byl nakonec zadržen,“ řekl ve čtvrtek Právu Telecký. Důvodem zadržení Dbalého bylo možné ovlivňování svědků. Poté podle informací Práva následovaly domovní prohlídky, a to nejen u něj doma, nýbrž i u rodičů bývalého ředitele Homolky a také mu údajně prohlíželi auta.

Policie případ už dvakrát odložila

Výslech Dbalého, uskutečněný ve čtvrtek, byl prý velmi krátký, protože obviněný při něm údajně odkázal na své dvě předchozí výpovědi na policii z minulých let, které se rovněž týkaly zakázek na Homolce, a dále nevypovídal. Jak Právu sdělil Telecký, policie případ už dvakrát odložila s tím, že se trestný čin nestal, a vždy měla k dispozici podrobný výslech Dbalého. Proti obvinění ve čtvrtek podal stížnost.

Detektivové viní Dbalého z praní špinavých peněz a ze sjednání výhody při veřejné zakázce v souvislosti s tendrem na skenování chorobopisů z roku 2008 v hodnotě 175 milionů korun. Společně s dalšími třemi stíhanými měli nemocnici připravit o cca 57 milionů a údajně mezi sebou si v rámci zakázky rozdělit přibližně 53 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…