Hovorka (KDU-ČSL): Šachta & Partners získali zakázku na právní služby na Homolce za 20 milionů bez výběrového řízení

29.06.2014 15:02

Poslanec Ludvík Hovorka ke korupčním kauzám v Nemocnici na Homolce

Hovorka (KDU-ČSL): Šachta & Partners získali zakázku na právní služby na Homolce za 20 milionů bez výběrového řízení
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Informace, dosud zveřejněné v médiích v záležitosti možné trestné činnosti v dceřiných firmách Nemocnice na Homolce jsou jenom zlomkem jejich skutečného rozsahu.

V roce 2010 jsem podal trestní oznámení k prošetření okolností, které se týkaly výběrových řízení:

- na účetní a medicínsko-právní služby
- na právní služby
- pronájem dialýzy
- pořízení nového Gama Nože (nejdražšího na světě)
- digitalizace dokumentace,
- pořízení oxygenerátorů
- připravovanou zakázku na outsourcing IT služeb (nakonec nerealizovanou), a současně jsem upozornil na provázanost Šachta a Partners s dceřinými společnostmi NNH a firmami s nimi obchodujícími a na pronájem a provozování konsignačních skladů v NNH firmou ALSEDA.

O většině nejdůležitějších skutečností, které se týkaly zřejmého tunelování Nemocnice na Homolce, jsem písemně informoval premiéry Fischera, ministra Janotu, ministryni Juráskovu, ministra Hegera a premiéra Nečase. Rovněž jsem podal žádost o kontrolu hospodaření na NKÚ a
ministerstvo financí.

Projekt kompletního outsourcingu účetnictví Nemocnice na Homolce byl ministry zdravotnictví
označován jako pilotní projekt. Nikdy jsem se nedozvěděl, zda tento pilotní projekt byl nějak věrohodně vyhodnocen.

Právní firma Šachta a Partners získala zakázku na právní služby na Homolce bez výběrového řízení a nikdo nikdy nevysvětlil, za co jí nemocnice zaplatila téměř 20 milionů korun.

Za obdobné pochybení - zadání zakázky stejné firmě, byla odvolána ředitelka nemocnice Bulovka - manželka náměstka tehdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce.

Právníci firmy Šachta a Partners, paní Bialešová a zástupci soukromých firem působili v dceřiných obchodních firmách Nemocnice na Homolce a mohli ovlivňovat veřejné zakázky a nákupy do Nemocnice na Homolce. Prostřednictvím zpětných bonusů při dodávkách zdravotnického materiálu mohlo dojít k vyvedení významných finančních prostředků do zahraničí.

Moje trestní oznámení bylo po dvou letech šetření Městským státním zastupitelstvím v Praze odloženo a jediným postihem NNH byla pokuta 30 tisíc korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kterou následně bývalý pan ředitel zaplatil ze „svého“.

To, co probíhalo v dceřiných firmách nemocnice a s nimi spolupracujících firmách, by se nikdy nemohlo stát, pokud by ministerstvo zdravotnictví mělo skutečný zájem své přímo řízené organizace důsledně kontrolovat a pokud by zřejmě nezákonná jednání neměla podporu z nejvyšších míst české politiky v letech 2006 – 2013.

Bývalý ministr Holcát byl první, který nalezl odvahu se těmto praktikám postavit a zadal zpracování auditu. Doufám, že pan ministr Němeček podá ve věci trestní oznámení, zruší dceřiné firmy nemocnice, přehodnotí nevýhodné a nestandardní outsourcingy důležitých činností a vyvodí personální odpovědnost.

Ing. Ludvík Hovorka, poslanec Parlamentu České republiky (KDU-ČSL) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.