Bůh, ne sociální dávky. Ekonomka popsala rodiny s mnoha dětmi

13.11.2023 7:51 | Monitoring

V CEVRO institutu se nedávno konala přednáška Catherine Pakalukové nazvaná „Rodiny s dětmi zachrání stát“. Ekonomka v ní argumentuje, že rodinná politika států se zakládá na mylných předpokladech. Z výzkumu na matkách s více dětmi usuzuje, že finance nehrají takovou roli, protože cena za vychovávání dětí jsou především obětované ambice. A tedy že přídavky na děti porodnost nezvednou.

Bůh, ne sociální dávky. Ekonomka popsala rodiny s mnoha dětmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den pro rodinu, manifestace a happening za práva rodičů a dětí, který pořádal spolek Aliance pro rodinu

Pakaluková varovala, že porodnost ve Spojených státech je jen 1,7 dítěte na jednu ženu a jde ještě dolů. V Evropě je to 1,5, v Japonsku dokonce 1,3. I státy, které dříve měly vysokou porodnost, například Mexiko a Indie, mají teď porodnost pod úrovní, kdy se populace nahrazuje. A to vyvolává ve světě napětí, protože státy bojují o jeden z nejcennějších zdrojů, tedy o děti. Státy se pak snaží různými opatřeními porodnost zvýšit a je vidět, že to považují za naléhavý problém. Ale Pakaluková říká, že otázka zní přesně obráceně. Tedy ne jak může stát zachránit rodinu, ale jak může rodina zachránit stát?

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Cestovala po Spojených státech za ženami, které se naplno začaly věnovat rodičovství a mají pět, šest, sedm, ale například třeba i patnáct dětí. „To jsou věřící lidé, kteří berou boží přikázaní ‚milujte se a množte se‘ za skutečné pravidlo a požehnání, stejně aktuální, jako když bylo v Bibli zapsáno,“ uvedla ekonomka. Z jejich příběhů se naučila, že mít tolik dětí není primárně otázkou peněz, ale času. Tedy že mít děti znamená obětovat čas, který se dá věnovat něčemu jinému. O tom zejména tyto ženy mluvily, tedy neprospaných nocích, vzdaných plánech a koníčcích, konci času stráveného o samotě, konci svobody a omezení svých potřeb. Jak jedna z matek řekla, mít děti znamená žít pro někoho jiného.

Stát pak podle ní zakládá rodinnou politiku na tom, že tyto početné nábožné rodiny mají důvody pro své chování, které nelze pochopit, zjednodušit a učinit je relevantními pro politická opatření. Dále uvažují, že je možné vytvořit pobídky pro cokoliv. Ale výzkum ekonomky jde proti těmto postojům.

Klade si otázku, zda jsou děti „spotřební zboží“, tedy něco, co si vybíráte, těšíte se z toho kvůli vašemu příspěvku společnosti, nebo jsou něčím, čím se mohou těšit ostatní, životně důležitým statkem a přínosem sám sobě. Dochází k tomu, že jsou obojí. A že v rozsahu, v jakém je možné děti považovat za „zboží“, jsou soukromým zbožím, koupeným a zaplaceným domácností.

Ale děti jsou také nejžádanější veřejný statek, protože jsou budoucností lidstva. A společnost je nemůže poptávat jako ostatní zboží, protože přicházejí na svět skrze osobní poptávku matek a otců. A matky a otcové je poptávají, když si jich váží více než jiných možných voleb.

Společnost pak prý nemůže nést zátěž žen, které mají více dětí. Může je ctít a odměňovat, ale obětované příležitosti jsou osobní cenou. Jedna žena z průzkumu zdůraznila, že odměna je „duchovní“, tedy že děti jsou boží požehnání a vychovává děti pro Boha, aby přinášely světlo, svatost a dobrotu.

Z příběhů těchto žen Pakaluková usuzuje, že příspěvky na děti nezvýší porodnost. Hotovost nefiguruje v kalkulaci, zda se vzdát svých ambic a cílů, kterých se musíte vzdát, pokud máte více než dvě děti. „Můžeme incentivizovat opuštění kariér a zájmů, na které ženy připravujeme od začátku školní docházky? Můj výzkum ukazuje, že taková volba musí přijít zevnitř. Musí to být samostatná volba a cena musí být přijatelná, přitom ta je subjektivní a osobní,“ řekla ekonomka.

Podle Pakalukové také není pravda, že tyto nábožné rodiny nejsou relevantní pro obnovení rodiny jako takové. Odkazuje se na to, že některé z těchto žen chodily na obyčejné sekulární vysoké školy. Z toho podle ní vyplývá, že pokud budou prosperovat náboženské instituce, tak se vymaníme z kruhu nízké sňatečnosti a porodnosti. „Lidé obětují své pohodlí, své sny a sebe pro Boha, ale ne pro příspěvky,“ pravila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …