Buldozer Okamura málem zboural ČT: Je tady stát gaunerů. A zlodějů

17.12.2012 21:50

Senátor Tomio Okamura podá mezi svátky stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS) kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) o jeho vyřazení z přímé volby prezidenta. Podle vyřazeného kandidáta je zákon legislativní zmetek, který může za to, že je nynější termín přímé volby v ohrožení. Politika je navíc neprostupná zeď, kterou není jednoduché projít, nastínil Okamura v razantním vystoupení v ČT.

Buldozer Okamura málem zboural ČT: Je tady stát gaunerů. A zlodějů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Okamura v pondělním prezidentském speciálu Hyde Parku hovořil o své stížnosti kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o jeho vyřazení z boje o Hrad. Podle svých slov se odvolal proto, že mu byli z podpisových archů vyřazení skuteční lidé z masa a kostí. Kdyby totiž byl vyřazen pro neexistující lidi a podpisy, neřekl by ani slovo. Kvůli malichernostem by se přece nesoudil.

Za stížnost k ÚS může Šimíček

V České televizi se obrátil i proti soudci Nejvyššího správního soudu a předsedovi volebního senátu Vojtěchu Šimíčkovi. Ten totiž tvrdí, že jsou podpisy na arších sepsány jednou rukou, a proto jsou pochybné a špatné. „Toto je ale přímo lež,“ řekl Okamura s tím, že ho soudce obvinil a jako důvod uvedl argument, který se nezakládá na právní legislativě. Jeho svěřenci přitom jména lidí psali stejně, aby byla čitelná.

Okamura přiznal, že byl v pátek rozhodnut, že se odvolávat nebude, ale Šimíček svým prohlášením rozhodl za něj. „Nesoudil bych se, kdybych nebyl přesvědčen o své pravdě,“ zdůraznil s tím, že ho Šimíček postavil před dvě možnosti. Buď bude lhářem, který si podpisy nesehnal férově, nebo se očistí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Byť Okamura nemá důkazy, myslí si, a veřejně to v České televizi přiznal, že vyřadit ho z boje o Hrad a poškodit tak přímou volbu prezidenta jako takovou byl záměr. „Volbu neodložil Okamura, ale špatný zákon,“ řekl a zdůraznil, že vinu vidí u zákonodárců, kteří záměrně přijali špatný zákon.

„Nevládnou nám nejschopnější, ale všehoschopní,“ prohlásil v ČT a pustil se státu. Podle něj je celá mašinérie politiky nastavena tak, aby se tam nikdo nový nedostal. „Českým politikům, úřadům a soudcům nevěřím. I proto jsem kandidoval do Senátu,“ dodal podnikatel, který během vysílání též zopakoval svou pravidelně sdělovanou tezi, že Česko drží v rukou gauneři a korupčníci, kteří se místo pobytu za mřížemi smějí ostatním do obličeje.

Nejsem straník s gaunery za zády

Klíčovou věcí, kterou by chtěl Okamura v politice prosadit, by byla hlavně hmotná a trestní zodpovědnost jedince. Pak host Hyde Parku poukázal na to, že se mu už teď jak ve sněmovně, tak v Senátu smějí. Tam mu dokonce naznačili, přiznal, že nezmění vůbec nic. Okamura by dokonce měnil i Ústavu a celý volební systém. Do politiky, například na prezidenta, by tak mohl kandidovat každý. Ne jen bohatí a slavní.

„Nepotřebujeme kladeče věnců, ale schopného politika,“ narazil na své kandidáty a prohlásil, že jako prezident by měl největší potenciál ze všech favoritů. Není totiž obklopený kmotry a nemá nic společného s žádnou politickou stranou.

A žádnou politickou stranu by vlastně ani založit nechtěl, prohlásil. „Nemám na to čas ani peníze,“ řekl s tím, že by musel mít opravdu spolehlivé kandidáty i na dně kandidátky. V případě, že by se pak z člověka vyklubal kariérista, média by to Okamurovi dala náležitě sežrat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …