Byla jsem na to sama, řekla zklamaná Marvanová v ČT k boji s lobbistickými skupinami

03.06.2014 19:38

Hana Marvanová končí na postu první náměstkyně na resortu spravedlnosti. Proč? Prý vadila lobbistickým skupinám. Před kamerami České televize prozradila kterým. Padlo i jméno jednoho exministra. Lobbistické zájmy ale existují všude po světě. Nebezpečné je podle Marvanové spíše to, že jim český stát nečelí dost razantně. A to i proto, že nemáme profesionální státní správu.

Byla jsem na to sama, řekla zklamaná Marvanová v ČT k boji s lobbistickými skupinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Hanu Marvanovou ve středu 4. 6. na postu prvního náměstka na Ministerstvu spravedlnosti nahradí Robert Pelikán. Ministryně Helena Válková na tiskové konferenci zdůraznila, že si přeje, aby resort směrem k veřejnosti „hovořil jedním hlasem“. Znamená to snad, že Marvanová pronášela jako náměstkyně něco, co neměla? Nejen to prozradila v úterním Interview ČT24.

Byla jsem na to sama

„Určitě jsem do toho nevstupovala s tím, že budu na ministrstvu pracovat čtyři měsíce,“ prohlásila na úvod Marvanová. Vzhledem k délce legislativního procesu počítala přibližně s dvouletou misí. V pozici náměstkyně se setkala s lobbistickými tlaky, ale víc než tyto tlaky ji překvapilo, že se jí nedostalo podpory ze strany ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. „Byla jsem na to sama,“ postěžovala si Marvanová.

Poznamenala k tomu, že se v rámci své pracovní náplně pohybovala v rámci toho, co chtěla vláda prosadit podle programového prohlášení. A pokud bude zájem pokračovat v nastoleném kurzu, Marvanová je připravena pomoci, pokud o její pomoc bude zájem. V tuto chvíli je ale znejistěna ohledně hnutí ANO.

„Samozřejmě rozumím tomu, že pro předsedu hnutí by byl problém řešit odvolání ministra. I pro pana premiéra by to byl problém, zatímco odchod náměstka pro vládu není problémem,“ uznala sama Marvanová. Tlaky na své odvolání ale cítila už od poloviny března, a to kvůli snižování odměn advokátům a exekutorům, ale i kvůli obsazení postů na soudech.

Na lobbistické tlaky prý ve velkém doplácí občané

„Obecně je problém v této zemi, že se nedaří prosadit reformy,“ pokračovala Marvanová. Ministři prý po nástupu do funkcí podléhají lobbistickým tlakům a pak se reformy nedaří. Konkrétně v případě Ministerstva spravedlnosti se potýká s tlakem představitelů profesních skupin, jako jsou advokáti či soudci.

„Ve chvíli, kdy jsem trvala na zadání snížit odměny v případě bagatelních pohledávek, čelila jsem odporu z legislativního odboru ministerstva,“ prozradila Marvanová. Kořeny tohoto problému vidí v tom, že stále nemáme funkční zákon o profesionální státní službě a úředníci nejsou tlačeni k tomu, aby se chovali maximálně profesionálně. Pak ale politici mohou po čtyřech letech zjistit, že se jim nepodařilo prosadit své sliby, a to právě kvůli těmto tlakům.

„Všude na světě zájmové skupiny lobbují za své zájmy. Je problémem státní správy, pokud těmto tlakům podléhá. Doplácí na to občan," varovala Marvanová. Připomněla navíc, že v České republice nemáme legislativně upravenou problematiku lobbingu, a to je zkrátka problém. Kvůli těmto věcem se nedaří prosadit reformu exekucí.

Jmenování předsedů krajských soudů

Další tlaky se ale objevily i v otázkách jmenování předsedů soudů na krajské soudy v Ústí nad Labem a v Brně. „Já jsem zjistila, že to je asi ten největší problém, že bych měla být členem výběrové komise a garantem toho, že proběhne otevřené výběrové řízení,“ uvedla Marvanová. Server Česká justice prý Marvanové sdělil, že instalace předsedů byla dopředu dohodnutá. „Za Českou justicí stojí skupina Pavla Němce,“ ukázala Marvanová na konkrétního člověka. Připomeňme, že Pavel Němec byl ministrem spravedlnosti a právě za jeho úřadování dostali exekutoři velký prostor ke svému působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…