Bývalá hvězda pravice varuje: Církevní restituce vyvolaly nenávist vůči věřícím

24.02.2013 10:26

Schválení církevních restitucí stále jitří společnost a polarizuje ji na jejich zastánce a odpůrce. Za nepřátelskými postoji nejen vůči navrácení majetku, ale i církvím jako takovým, stojí, podle bývalého ministra Pavla Bratinky, dva druhy představ.

Bývalá hvězda pravice varuje: Církevní restituce vyvolaly nenávist vůči věřícím
Foto: Martin Kovář
Popisek: Pavel Bratinka

Tou první je, podle něj, iluze, že křesťané jsou pro ostatní společnost neužiteční, protože vyžadují zdroje pro realizaci svých soukromých duchovních potřeb, které ostatní lidé nesdílejí a které také nemají žádný pozitivní význam pro život ostatních lidí.

„Ano, je odvěkým pokušením lidí zaujímat postoj, že „cizinec není našinec“, a dávat přednost těm svým. Ale musíte uznat, že skutečně věřícím je jen ten, který věří slovům Evangelia a bere je vážně. A k těm slovům patří i slova Kristova o posledním soudu, která vyjevují – řečeno moderními slovy – výběrová kritéria pro království nebeské. Jednání vůči potřebným bez ohledu na to, jak jsou ti potřební na tom z hlediska víry, morálky, národnosti atd. je deklarováno s apokalyptickým důrazem jako jednání vůči samotné svrchované mocnosti vesmíru. Cesta spásy - cesta k věčnému životu vede přes druhé lidi a nikudy jinudy,“ oponuje takovému názoru bývalý ministr.

Nevěřící vytlačují věřící ze společného prostoru

Současně s touto představou sílí v západním světě tendence vytlačovat věřící z veřejného prostoru. Podle Bratinky nastává situace, kdy jsou věřící obviňováni z toho, že jejich víra je vede k tomu, že se o ostatní svět vlastně nezajímají, a zároveň z toho, že je jejich víra vede k tomu, že se o něj zajímají až příliš.

„Máme tedy mlčet o tom, co považujeme za rozumné a spravedlivé a mravné nebo naopak nerozumné a nespravedlivé a nemravné? Jak to, že ostatní mohou toto právo plně využívat a jenom křesťané nikoliv? Svoboda projevu by tedy měla platit pouze pro nekřesťany?“ ptá se. Pokud někdo nechce slyšet kritiku křesťanů na současnou společnost, má si prý zacpat uši. Avšak ne ústa a uši druhých lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…