Bývalá koalice představí svou vládu, když Rusnok neuspěje

06.08.2013 12:17

Když vláda Jiřího Rusnoka ve středu nedostane důvěru, představí bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM svůj kabinet, který se bude opírat o většinu ve sněmovně. Po dnešním jednání předsednictva TOP 09 to řekl šéf strany Karel Schwarzenberg. Věří, že by prezident Miloš Zeman takovou vládu jmenoval.

Bývalá koalice představí svou vládu, když Rusnok neuspěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Schwarzenberg novinářům řekl, že předsednictvo se zabývalo možnými dalšími kroky v případě, že Rusnokova vláda důvěru nezíská. "Pak představíme vládu, kterou bychom chtěli, jež v tom okamžiku bude stínová, ale která by se opírala o většinu ve sněmovně. Předpokládáme, že by se snad pan prezident vracel k postupům obvyklým v této situaci a tuto vládu jmenoval," řekl novinářům Schwarzenberg. Pokud Rusnokův kabinet důvěru získá, bude chtít TOP 09 ihned vyvolat hlasování o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách.

Předseda TOP 09 řekl, že všech 42 poslanců klubu slíbilo, že se na středeční hlasování dostaví, pokud budou zdrávi. Programovým prohlášením Rusnokovy vlády se strana zabývat nechce. Zřejmě tak ve středu ani nepřijme premiéra Rusnoka, který chce poslaneckým klubům prohlášení představit a žádat je o podporu. Schwarzenberg program označil za nesplnitelný.

O postupu bývalé koalice při středečním hlasování budou dnes jednat ještě zástupci ODS i LIDEM. Společně se pak špičky bývalé koalice sejdou ve 20:00 ve sněmovně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…