Bývalý primátor Prahy Svoboda chce zakázat domácí porody bez lékaře

16.08.2014 13:08

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) chce zamezit tomu, aby ženy mohly rodit doma. Zdůvodňuje to zkušenostmi z domácích porodů z posledních let, které jsou varující. Svoboda to uvedl v rubrice Politici voličům na serveru ParlamentníListy.cz.

Bývalý primátor Prahy Svoboda chce zakázat domácí porody bez lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Rozhodl jsem se připravit návrh zákona, kterým zamezíme porodům doma bez dozoru lékaře,“ napsal Svoboda, který se považuje především za „tátu a porodníka“.

Díky svému povolání ví, jak při porodu záleží na každé vteřině. Zájem na domácím porodu má podle jeho názoru pouze matka, nikoli nenarozené dítě, které se rozhodnout nebo bránit nemůže.

Proti domácím porodům bez lékaře je řada argumentů

Podle Svobody jsou více než varující zkušenosti z posledních let, kdy se začaly porody doma provádět. „Díky změněným životním podmínkám se porodnictví v současnosti zásadně změnilo, děti jsou v průměru o 1000 g větší než dříve, ženy mají díky pracovní zátěži a jinému stylu života jiné pánevní rozměry, dnes jsou těhotné i ženy, u kterých dříve těhotenství nebylo možné, a to vše zvyšuje významně procento porodnických komplikací, které jsou v podmínkách porodu doma neřešitelné,“ argumentuje Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…