Bývalý starosta Tišnova sliboval, že promluví o korupci. Teď ale mlčí

06.03.2014 18:37

Dnes již bývalý starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD) ještě před svým odvoláním z funkce varoval své politické oponenty, že v případě svého svržení bude veřejnost a média okamžitě informovat o praktikách svých předchůdců. Nakonec se ale stáhl a s médii nekomunikuje.

Bývalý starosta Tišnova sliboval, že promluví o korupci. Teď ale mlčí
Foto: Redakce
Popisek: Jan Schneider (ČSSD) exstarosta Tišnova

„Promluvím nahlas o nevýhodných smlouvách a klientelistickém přístupu," sliboval Schneider pár minut před hlasováním o svém konci ve funkci starosty. To nakonec skutečně dopadlo v jeho neprospěch, zastupitelé těsnou většinou Schneidera svrhli. Od té doby uplynul již měsíc. Veškeré snahy kontaktovat exstarostu Schneidera s žádostí o poskytnutí údajných kompromitujících materiálů ale končí neúspěchem. Schneider neodpovídá na SMS zprávy, ani na e-maily.

Sociální demokrat Schneider odmítá i pouze naznačit, čeho konkrétně by se slibované „kompro" mohlo týkat. V minulosti často poukazoval na podle Schneidera nevýhodné smlouvy s developerem, který staví rodinné domy v oblasti Hony za Kukýrnou. Podle té mělo město podpořit projekt 60 miliony z městské kasy, smlouvu uzavřelo bývalé vedení radnice v čele s koalicí ODS a KDU-ČSL. Ta vládla do roku 2010. Zda měl Schneider na mysli právě tuto smlouvu, není jisté.

„Nutno podotknout, že Jan Schneider byl ve vedení města i před rokem 2010, jako místostarosta. Měl tedy možnost zasáhnout," upozorňuje současný starosta Tišnova Tomáš Komprs (TOP 09). „Nemáme čas se těmito záležitostmi zabývat. Pracujeme, seznamujeme se s agendou, čeká nás dořešení naléhavých úkolů," dodává Komprs.

Podle právničky Petry Bělinové z protikorupčního občanského sdružení Oživení má politik ve funkci starosty povinnost oznámit policii, že se stal svědkem trestného činu. „Pokud má takový politik důkazy o tom, že se dělo něco nekalého, měl by to neprodleně oznámit policii." Zda se mohlo jednat o pomluvu, kdyby se prokázalo, že Schneider žádnými kompromitujícími materiály nedisponuje, ale Bělinová nepotvrdila: „To je složité. Kdyby nařkl konkrétního člověka, tak ano. V případě takto obecného obvinění se zřejmě o pomluvu nejedná."

Proti Schneiderovu odvolání vznikla na internetu petice, ta má dnes 170 podpisů. V Tišnově v současné době žije téměř 9 tisíc obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pms

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…