Bývalý středočeský hejtman Řihák musí vysvětlovat nevýhodnou směnu pozemků

03.09.2014 7:40

Příbram řeší nevýhodnou výměnu pozemků, na které město údajně prodělalo téměř 8,5 milionu korun. Lidové noviny uvádějí, že zastupitelé ČSSD a ODS kvůli tomu čelí trestnímu oznámení. Směnu pozemků odsouhlasil i tehdejší starosta Josef Řihák (ČSSD), který trestní oznámení považuje za součást předvolebního boje.

Bývalý středočeský hejtman Řihák musí vysvětlovat nevýhodnou směnu pozemků
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Je měsíc do voleb, mně to přijde jako úmyslné podání trestního oznámení, což je také trestný čin,“ uvádí k případu nynější senátor Řihák.

Trestní oznámení bylo podle LN podáno v souvislosti se směnou pozemků. Příbram totiž vyměnila parcely v hodnotě 11,5 milionu za pozemky v hodnotě 2,5 milionu korun. Firma Next Building přitom doplatila jen necelý půlmilion.

„Ale pokud někdo podal trestní oznámení, tak ať se to šetří. Já s tím nemám žádný problém,“ uvedl pro LN bývalý středočeský hejtman.

ČSSD a ODS přehlasovala opozici

Výměnu zastupitelstvo schválilo 17 hlasy ČSSD a ODS, proti bylo pět zastupitelů TOP 09 a KSČM. „My jsme tehdy podávali protinávrh, ale bohužel nás hlasovací mašinérie ČSSD a ODS přehlasovala,“ uvedl k tomu Václav Švenda z TOP 09.

Opoziční zastupitelé, kteří tehdy se směnou nesouhlasili, se prý odvolávali na závěr odboru koncepce a rozvoje města, který výměnu parcel rovněž nedoporučil. Ten údajně doporučoval, aby pozemky, které obklopovaly budovu Albertu, nabídla firma Next Building právě těmto subjektům. K nevýhodné směně ale přece jen došlo a společnost získala pozemek v atraktivní lokalitě v ulici Evropská, která spojuje město s rychlostní komunikací na Prahu. Příbram údajně prodělala 8,5 milionu korun. Trestní oznámení podal kvůli podezřelé směně v roce 2011 bývalý právník krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…