ČNB sazby podle analytiků nezmění, intervence asi až příští rok

16.12.2012 15:27

Bankovní rada České národní banky podle analytiků oslovených ČTK na svém středečním zasedání ponechá úrokové sazby beze změny na rekordních minimech. Sazby beze změny by podle ekonomů měla ponechat banka po celý rok 2013. Pokud však ČNB přistoupí k diskutovaným devizovým intervencím, tak to bude podle odhadů až během příštího roku.

ČNB sazby podle analytiků nezmění, intervence asi až příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Na posledním měnovém zasedání 1. listopadu bankovní rada snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta.

Čekání na inflační data

"Podle mého názoru zůstanou po prosincovém měnovém zasedání bankovní rady ČNB sazby beze změny. Pro jejich další snižování už není prostor a pro zvýšení chybí v situaci, kdy je česká ekonomika v recesi, logika," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapko. K devizovým intervencím by mohlo podle něj dojít v prvním čtvrtletí příštího roku, ale pouze za podmínky dalšího posílení koruny a dalšího prohloubení současné recese ekonomiky.

"Jakékoliv rošády s úrokovými sazbami tak budou pasé nejenom na prosincovém zasedání, ale i po celý příští rok," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Ten zároveň očekává, že k devizovým intervencím by mohla ČNB přistoupit až ve druhém čtvrtletí příští rok.

Takový názor podporují podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa i poslední vyjádření členů bankovní rady. Členka bankovní rady Eva Zamrazilová totiž uvedla, že chce počkat na inflační data za první čtvrtletí příštího roku. Viceguvernér Vladimír Tomšík pak vyjádřil obavu nad možným dočasným efektem devizových intervencí. Člen bankovní rady Kamil Janáček pak nedávno uvedl, že nyní upřednostňuje vyčkávací politiku a že další uvolnění měnové politiky pro něj není bezprostředně nutné. "Z těchto komentářů je více než patrné, že přímé devizové intervence v nejbližší době nebudou zahájeny," uvedl Škop.

Intervence jsou jen otázkou času

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory by přitom devizové intervence ekonomice pomohly. "Nicméně je zde mnoho slov a málo činů. Řada spekulantů ČNB prostě intervenci nevěří. Je to už velmi dávno, co vstoupila naposledy na trh," uvedl.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že intervence jsou jen otázkou času. Podle jeho výpočtů by totiž měla ČNB teoreticky snížit základní úrokovou sazbu na mínus 0,5 procenta. Tomu odpovídá oslabení koruny na zhruba 26 korun za euro.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady České národní banky se ve středu 19. prosince zúčastní všech sedm členů rady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…