Deset let zpátky. Fiala podepsal petici, Vystrčil propagoval. Co by na to asi řekli dnes…

31.03.2024 22:15 | Monitoring

Spory, které ve vládě vypěnily po jmenování „zmocněnce pro zavedení eura“ ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN), ukazují v otázce přijmutí eura rovněž na nejasné postavení premiéra Petra Fialy (ODS). Europoslanec Jan Zahradil (ODS) připomněl, že ještě před 10 lety předseda vlády po Česku sbíral podpisy pod „petici pro korunu“. ODS tehdy slibovala k euru uspořádat „závazné referendum“. „Ví někdo, co si myslí Petr Fiala? A myslí si o tom vůbec něco?“ zaznívá.

Deset let zpátky. Fiala podepsal petici, Vystrčil propagoval. Co by na to asi řekli dnes…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41572 lidí
Na neshody v pětikoalici premiéra Petra Fialy (ODS) ukázalo únorové jmenování ekonoma Petra Zahradníka novým zmocněncem pro zavedení eura ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN). To sice nevydrželo příliš dlouho a premiér po něm narychlo svolal koaliční dohodovací řízení, ale i několik týdnů po Dvořákově kroku se stále z vládních kruhů ozývaly dohady nad tím, jaký přístup by měl kabinet ke společné evropské měně přijmout.

Vláda se nakonec v programovém prohlášení na tom, že by se v současném volebním období zabývala přijetím společné evropské měny, nedomluvila.

Fiala, který dříve patřil k zastáncům zachování české koruny, se k tématu eura nikterak napřímo nevyjádřil a ani předtím, když prezident Petr Pavel v novoročním projevu řekl, že společná evropská měna je logickou budoucností, nevyjasnil, jaký postoj on sám k euru aktuálně zastává a chce protlačit.

Fiala na počátku března naznačil, že bychom se po konsolidaci veřejných financí o přijmutí eura mohli bavit. „My jsme měli velký úkol a máme nadále, ozdravovat a konsolidovat veřejné finance. To děláme a to je jeden ze základních předpokladů, abychom se o tom (zavedení eura) vůbec mohli bavit. Ale samozřejmě ne předpoklad jediný,“ řekl dle ČTK. Dodal, že se debatě o zavedení eura nebrání, musí ale být založena na tom, co je pro české občany výhodné.

Co přesně si však o euru myslí sám premiér? To je otázka kterou si už kladou i samotní politici vládní ODS. Ještě před desítkou let přitom právě premiér Fiala – tehdy již coby lídr občanských demokratů – patřil k zastáncům české národní měny a sbíral podpisy občanů pod „petici pro korunu“.

V době, kdy není jasné, zdali tento postoj u předsedy vlády přetrvává, mu toto období připomenul europoslanec ODS Jan Zahradil. „Přesně před 10 lety odstartovala ODS v kampani do eurovoleb ‚Petici pro korunu‘. Žádali jsme v ní vyjednat výjimku z povinnosti přijmout € a referendum o jeho přijetí/nepřijetí. Prvním signatářem byl Petr Fiala, za dva měsíce jsme nasbírali cca 65000 podpisů,“ připomenul Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Dodal též, že je dodnes přesvědčen, že by bez této petice zastávající se koruny ODS tehdy pohořela a nepřelezla by 5 % a nedostala by se ani do Evropského parlamentu.

„Dnes už o tom v ODS radši nikdo nemluví, z programu se to ve vší tichosti vypařilo a tuto agendu si kompletně přisvojilo ANO,“ poznamenal europoslanec, co se stalo s jedním z dřívějších esenciálních témat ODS.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Zahradilův příspěvek sdílel se slovy, že jde o „hezkou připomínku“. „Ví někdo, co si myslí Petr Fiala? A myslí si o tom vůbec něco?“ ptal se.

Také on podotkl, že „před deseti lety byl Andrej Babiš jednoznačným podporovatelem přijetí eura a Petr Fiala třímal vysoko nad hlavou prapor odporu proti přijetí“, zatímco „dnes je Babiš jednoznačným odpůrcem“.

Na to před několika lety upozorňovala i samotná ODS a varovala, že „ještě v lednu 2014 Andrej Babiš s eurem ‚neměl problém‘“. „Dnes o něm chce vyhlašovat nezávazné referendum. ‚Nezávazné‘ zřejmě kvůli tomu, že sám dobře ví, jaký bude výsledek. Občané euro odmítnou, ale pan Babiš ho chce ve skutečnosti přijmout, protože vyhovuje jeho byznysovým zájmům. ODS dlouhodobě požaduje jednorázové, ale závazné referendum, jehož výsledek bude muset vláda respektovat. Máme konzistentní politiku a lepší řešení pro občany České republiky,“ objevilo se v červnu 2015 na webu občanských demokratů spolu s fotografií Petra Fialy ze Sněmovny.

A přestože se ono závazné referendum o euru nekoná ani přesto, že je už nyní Fiala premiérem a ODS je aktuálně nejsilnější vládní stranou, nejde o otočku pouze od ministerského předsedy. K euru se má odlišně stavět již mnohem vícero politiků ze strany, která ještě před několika lety tvrdě korunu bránila.

Novinář Čestmír Strakatý na počátku roku uveřejnil, že dle slov předsedy Senátu Miloše Vystrčila „otočila směrem k euru řada ODSáků, včetně něj“.

Zahradil přitom připomíná, že kromě předsedy vlády právě i předseda Senátu patřil k jedněm z hlavním propagátorů koruny i referenda o přijetí eura.

Vystrčil před lety mimo jiné uvedl, že cílem tehdejší petice bylo, abychom „nebyli povinni euro přijmout, ale abychom to měli jako možnost, o které si budeme moci sami rozhodnout“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…