ČR chce, aby summit EU uvolnil peníze i na ochranu proti povodním

28.06.2013 6:05

Česko chce na nynějším summitu Evropské unie prosadit, aby bylo možné využívat peníze z evropských fondů nejen na odstraňování následků povodní, ale i na preventivní opatření. Novinářům to dnes krátce po půlnoci v Bruselu řekl expremiér Petr Nečas. Podle něj se vrcholná schůzka bude otázkou povodní zabývat ještě na svém jednání dnes dopoledne.

ČR chce, aby summit EU uvolnil peníze i na ochranu proti povodním
Foto: Akademie dobrovolných záchranářů
Popisek: Příprava pytlů při povodních v Ústí nad Labem, na čemž se podílel i Radim F. Holeček z ODS

Česko společně se zeměmi visegradské čtyřky a Německem a Rakouskem prosadilo do návrhu závěrů summitu odstavec, který se zabývá likvidací škod po povodních, které počátkem června zasáhly střední Evropu. Podle Nečase se během jednání na vrcholné schůzce daří tento odstavec dál upravovat.

"My tam chceme dát důraz i na preventivní opatření, nejenom na odstraňování následků povodní, ale například i právě na výstavbu systému hrází," prohlásil Nečas. Podle návrhu závěrů summitu by měly být pro oblasti postižené povodněmi uvolněny peníze ze strukturálních fondů EU, fondu soudržnosti a fondu solidarity.

"Zároveň chceme, aby bylo možné flexibilněji využívat prostředky z evropských fondů, protože ledaskde se to financování logicky v důsledku povodní zpozdilo," řekl dále český premiér. Podle něj Česku jde o možnost pružnějšího přesouvání prostředků mezi jednotlivými operačními programy.

Peníze na infrastrukturu

Nečas už ve čtvrtek při příjezdu na summit řekl, že peníze by měly směřovat do obnovy infrastruktury v postižených oblastech a na podnikání a zaměstnanosti, protože velká voda zasáhla řadu firem.

Červnové záplavy v Česku si vyžádaly 15 lidských životů a jeden člověk je stále pohřešován. Škody se podle Ústřední povodňové komise vyšplhají do desítek miliard korun. Povodně zasáhly 970 obcí a měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…