ČR povede v EU projekt týkající se elektronického boje

23.01.2019 18:50

Výcvik odborníků nebo vytvoření jednotky v oblasti elektronického boje by v budoucnu mohly být výsledkem projektu, který v rámci užší bezpečnostní a obranné spolupráce v EU povede Česká republika. Do projektu se zapojí Německo, jako pozorovatelé se do něj přihlásilo dalších pět zemí. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

ČR povede v EU projekt týkající se elektronického boje
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Stálou strukturovanou spolupráci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky, označovanou PESCO, schválila Evropská rada v prosinci 2017, zapojilo se do ní 25 členských zemí. Jejím účelem je, aby v rámci specializovaných projektů mezi sebou mohly jednotlivé země úžeji spolupracovat v obraně a bezpečnosti. Ve dvou vlnách bylo postupně schváleno 34 projektů. Česká republika se v PESCO zapojuje jako účastník do sedmi a jako pozorovatel do šesti projektů.

Česká republika se stala vůdčí zemí v „programu navyšování schopností a posilování interoperability v oblasti elektronického boje za účelem budoucí spolupráce při sběru informací, sledování a průzkumu“. Projekt je podle Pejška zaměřen na zpracování komplexní studie, která posoudí možnosti využití prostředků elektronického boje v budoucích operacích. Posuzován bude i potenciál využití pasivních sledovacích systémů, jejichž výroba má v Česku dlouhou tradici, proslulé jsou například pasivní radiolokátory Věra či Tamara.

„Do budoucna může být jedním z výstupů projektu například společný program pro výcvik odborníků v oblasti elektronického boje či vytvoření společné jednotky. Všechny tyto kroky mají přispět k postupnému sblížení a sjednocení přístupů a postupů elektronického boje,“ poznamenal Pejšek.

Projekt dosud podpořilo šest zemí. Účastnickou zemí je společně s ČR Německo, jako pozorovatelé se zapojily Itálie, Litva, Nizozemsko, Slovensko a Švédsko. „Zahajovací mezinárodní jednání účastníků projektu se uskuteční v prvním pololetí 2019,“ uvedl Pejšek.

Česko se zapojilo i do několika dalších programů. Jako účastnická země figuruje v projektu vojenské mobility, který si klade za cíl zjednodušit postupy přeshraniční vojenské dopravy, a zrychlit tak pohyb vojenských sil po Evropě. Tomu dnes často brání byrokratické procesy. ČR se účastní také programů týkajících se zdravotní péče, výcvikových misí EU, zlepšení sdílení základen nebo vývoje systému, který by čelil hrozbě v podobě malých bezpilotních prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …