ČSSD chce vyšetřovací komisi ke sporům v policii

21.06.2016 23:57

Poslaneckému klubu ČSSD se nelíbí způsob, jakým místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz z vládního hnutí ANO svolal na čtvrtek mimořádné jednání výboru k situaci v policii. Sociální demokraté budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Po dnešním večerním jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl jeho předseda Roman Sklenák.

ČSSD chce vyšetřovací komisi ke sporům v policii
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Schwarz svolal výbor v době, kdy jeho předseda, sociální demokrat Roman Váňa pobývá pracovně v zahraničí. Poslanecký klub ČSSD proto podle Sklenáka vyjádřil s tímto způsobem zásadní nespokojenost a nesouhlas. „A druhý závěr je ten, že máme za to, že pokud selhávají standardní nástroje parlamentní práce, je na místě v této chvíli zřízení parlamentní vyšetřovací komise,“ uvedl Sklenák. „Obecně měla by se (komise) zabývat tím, zda byl porušen zákon ze strany některých osob, ale formulace zadání bude ještě předmětem rozhovorů,“ dodal.

Vyšetřovací komisi chce zřídit i opoziční TOP 09. Požaduje, aby se vysvětlily kroky některých státních zástupců a policejních důstojníků, které považuje za nestandardní.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) novinářům řekl, že zatím nedostal pozvánku na jednání výboru, takže neví, jestli bude přítomen. „Já jsem avizoval, že jsme připraveni přijít i s policisty,“ poznamenal. Přijít by měl s policejním prezidentem i jeho náměstky. Problém však může podle něj nastat se zbavením mlčenlivosti přizvaných policistů. Jednání výboru by se měl podle Schwarze zúčastnit i odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Ministerstvo vnitra nyní podle Chovance zkoumá, zda policisty může mlčenlivosti zbavit. „Uvidíme, jestli je to vůbec možné, protože já bych je velice rád zbavil mlčenlivosti, ale pravděpodobně zákon to neumožňuje,“ uvedl Chovanec. O zbavení mlčenlivosti by musela nejprve požádat Poslanecká sněmovna, popsal.

„Předpokládám, že by musel být zařazen nový bod na jednání Poslanecké sněmovny. Sněmovna by požádala ministra vnitra o to, aby konkrétní osoby zprostil mlčenlivosti a pak je to na jeho rozhodnutí,“ řekl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Nejbližší schůze přitom začne až za týden.

Spory uvnitř policie se vyostřily poté, co v pondělí ředitel ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z úniku informací v případu, kde jde o stamiliony. Tuhý na něj dnes za tato slova podal trestní oznámení Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Chovanec řekl, že policejní prezident má jeho důvěru. „Já nemám důvod, aby tu důvěru neměl,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…