ČSSD jedná o vnitřním referendu, jeho vypsání asi schválí

14.06.2014 10:43

Širší vedení ČSSD jedná dnes v Praze o návrhu na vypsání vnitrostranického referenda, mimo jiné o novém způsobu sestavování kandidátek a o kumulaci funkcí. Stranický ústřední výkonný výbor návrh, s nímž přišel předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, pravděpodobně schválí.

ČSSD jedná o vnitřním referendu, jeho vypsání asi schválí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nechyběly tradiční růže

„Tradiční politické strany se musí změnit, pokud mají mít šanci, aby se udržely na politické scéně," řekl novinářům při příchodu na zasedání Sobotka. Vnitřní referendum stanovy umožňují už delší dobu, nyní jde ale podle Sobotky o první konkrétní návrh. Za podstatnou označil otázku sestavování kandidátek, nově by se do něho mohli zapojit všichni členové.

Referendum obecně podpořili i někteří sociální demokraté, kteří bývají řazeni k Sobotkovým stranickým oponentům. „Přímá demokracie je přirozeným způsobem komunikace sociální demokracie. Čím více přímé demokracie, tím lépe," řekl novinářům bývalý místopředseda Zdeněk Škromach. Soudí, že není žádný důvod, proč by návrh na vypsání hlasování neměl být schválen. Škromach dokonce soudí, že do rozhodování by měla strana zapojit i registrované voliče ČSSD.

Sociální demokraté se taky budou připravovat na podzimní senátní a komunální volby

Někdejší šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že k referendu se vyjádří až na plénu výkonného výboru před spolustraníky. Řekl, že obecně je stoupencem referend. „Je vždy otázkou, o čem. A k tomu si řeknu své," podotkl Tejc.

Sociální demokraté se taky budou připravovat na podzimní senátní a komunální volby. Sobotka řekl, že ČSSD postaví kandidáty ve všech 27 obvodech. Výkonný výbor by měl dále rozhodnout o konání volebního sjezdu, který se podle návrhu uskuteční v polovině března příštího roku v pražském Kongresovém centru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…