ČSSD musí držet se Zemanem, má jasno Hašek

18.05.2013 9:42

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška je pro stranu životně důležité sblížení s prezidentem Milošem Zemanem. On sám má pak podle svých slov k prezidentovi blízko - už kvůli jeho zájmu o regionální politiku. Také by se podle něj měl ukončit spor o velvyslance na Slovensku. Vláda by se podle něj měla dohodnout s Hradem a to ve prospěch Livie Klausové.

ČSSD musí držet se Zemanem, má jasno Hašek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

"Chci, aby sociální demokracie hledala vše, co ji bude s Milošem Zemanem sbližovat a nikoliv aby vytvářela záminky pro to, aby tady vznikaly konflikty mezi ČSSD a hlavou státu," řekl v rozhovoru pro deník Právo Hašek. Snaha najít společnou řeč je pak podle prvního místopředsedy na obou stranách. "Je to teď o permanentním procesu komunikace, kdy si musíme trpělivě vysvětlovat řadu věcí," přibližuje Hašek. On sám má k Zemanovi velice blízko - oba dva se totiž aktivně zajímají o krajskou politiku.

"Svoji roli vidím spíše jako spojky směrem ke krajům. Jsem pátým rokem šéfem Asociace krajů ČR, pan prezident se velmi silně zajímá o regionální politiku. To je přesně moje parketa," dodává Hašek. V rozhovoru se také dotkl otázky jmenování velvyslanců. Podle něj by se měla vláda a potažmo ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s Hradem domluvit. A to hlavně ohledně jmenování velvyslance na Slovensko. Tam chce být jmenovaná manželka exprezidenta Václava Klause Livie, s čímž ale nesouhlasí ministr zahraničí. 

Jako velvyslankyni chce Klausovou

"Pokud Karel Schwarzenberg neumí, nebo nechce ty věci řešit, měl by do hry vstoupit premiér. Je to přece ostuda jeho vládního týmu, že se nedokáže s Hradem domluvit," říká k napjaté situaci Hašek. On sám by Livii Klausovou jako velvyslankyni viděl rád. "Nezbývá mně než souhlasit s výrokem slovenského premiéra Roberta Fica, který při plném respektu k tomu, že jde o věc rozhodnutí české strany, řekl, že on osobně by velmi přivítal, kdyby českou velvyslankyní v Bratislavě byla paní Livia Klausová," říká Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…