ČSSD nechce skončit jako ODS. Cestou mají být referenda a boj s kmotry

15.03.2014 13:17

Sociální demokraté sice vyhráli volby a nakonec sestavili vládu, ale jejich zisk hlasů byl pod jejich očekáváním. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nechce, aby jeho strana následovala osud ODS. Do Prahy proto na dnešek svolal spolustraníky a debatují na téma reforma ČSSD. Server iDnes.cz píše, že do rozhodování chce vtáhnout celou členskou základnu a využít institut referend.

ČSSD nechce skončit jako ODS. Cestou mají být referenda a boj s kmotry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Jsem přesvědčen, že otevřená diskuse ve straně a přeneseně v celé společnosti vzroste, když umožníme rozhodovat o podobě kandidátek všem členům ČSSD v referendu," cituje web Sobotkův názor.

ČSSD se obává symptomů, které byly znát u ODS. Nechce, aby ve straně získávali čím dál tím větší moc krajští lídři napojení na místní podnikatele. Namísto regionálních bossů by o pořadí na kandidátkách tedy mělo rozhodovat asi 23 tisíc členů ČSSD. To považuje za klíčové i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Jde o to, aby nerozhodovalo jen několik vlivných členů," říká.

„Chceme úspěšněji oslovovat mladé lidi a střední vrstvy. Hledáme cesty, jak sociální demokracii více otevřít veřejnosti," sdělil Sobotka.

Sobotka prý přišel na konferenci s tím, že by rád, aby se všichni členové ČSSD ještě letos do poloviny roku vyslovili v referendu k několika otázkám, jak se má strana změnit. Potvrdit by to ještě musel sjezd, který má strana naplánovaný na příští rok.

„Velkou výzvou je třeba schopnost nových hnutí oslovovat nezávislé osobnosti a integrovat je. To je věc, která se standardním politickým stranám vůbec nedaří. My máme sice vybudovanou strukturu, ale ta není schopna integrovat zajímavé osobnosti, které do té doby nedělaly politiku a sociální demokracie je tolik nepřitahuje," řekl už dříve Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes k výzvám, které na ČSSD čekají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…