ČSSD přijde po senátních volbách o 11 milionů ročně od státu. Kvůli příspěvkům

18.10.2014 21:03

Nynější senátní volby budou znamenat propad příjmů ze státních příspěvků za mandáty hlavně pro sociální demokracii. Polepší si naopak rozpočty KDU-ČSL, hnutí ANO a Strany zelených. Strany a hnutí dostávají od státu ročně 855.000 korun za mandát v horní komoře. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv.

ČSSD přijde po senátních volbách o 11 milionů ročně od státu. Kvůli příspěvkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ČSSD bude nově dostávat příspěvky za 35 senátorů včetně Jozefa Regece a Jaroslava Palase (oba dříve ČSSD), kteří jsou nyní v klubu Strany práv občanů. Sociální demokraté dosud pobírali peníze za 48 senátorů. Ztratí tedy přes 11 milionů korun ročně oproti dosavadním asi 41 milionům. O 855.000 korun ročně přijdou občanští demokraté a komunisté.

Jeden roční příspěvek přibude do rozpočtu Starostů a nezávislých

Lidovci zdvojnásobili počet senátorů, jimiž byli navrhovateli, a nově za ně budou dostávat ze státního rozpočtu více než 8,5 milionu korun. Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše dosud zastoupení v horní komoře nemělo. Po nynějších volbách bude za své čtyři úspěšné nominanty inkasovat ročně asi 3,4 milionu korun. Stejnou částku budou dostávat zelení, zdvojnásobí se.

Jeden roční příspěvek přibude do rozpočtu Starostů a nezávislých, budou inkasovat celkem rovněž zhruba 3,4 milionu korun. Po 855.000 korunách ročně bude stát nově vyplácet Starostům pro Liberecký kraj, Straně práv občanů a Straně soukromníků ČR. Zcela naprázdno vyšla ze senátních voleb sněmovní TOP 09, ač měla ve finále čtyři kandidáty. Za mandáty v horní komoře tak nebude inkasovat ani korunu. Naposledy byl senátorem za TOP 09 Jaromír Štětina, který se stal letos v červenci europoslancem.

Stát bude uskupením vyplácet za senátorské mandáty nadále celkem 68,4 milionu korun. Nikomu neposílá peníze za předsedu Strany práv občanů Jana Velebu, který se dostal do horní komory před dvěma lety jako nezávislý kandidát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…