ČT litovala Jiřího Bradyho. A pak diváky dorazila šokujícím zjištěním z naší historie

01.11.2016 9:37

Reportéři ČT se ve svém nejnovějším vydání zaměřili na oslavu státního svátku. Poukázali na to, že stejně jako loňské výročí 17. listopadu se i letošní oslavy vzniku Československa nesly v duchu rozdělení společnosti, aby vzápětí mapovali, zda otcem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nebyl císař František Josef I.

ČT litovala Jiřího Bradyho. A pak diváky dorazila šokujícím zjištěním z naší historie
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Reportérka Tereza Strnadová nejprve připomíná, že letošní oslavy výročí vzniku samostatného československého státu provázely protesty – podobně jako v roce 1988, kdy tehdy vládnoucí komunistická strana po dlouhých letech povolila jeho oslavu.

Tváří protestů se letos stal „nenápadný osmaosmdesátiletý muž, který přežil osvětimský lágr“, Jiří Brady. Reportérka připomíná, že Brady měl z rukou prezidenta Zemana převzít státní vyznamenání, ale nakonec k tomu nedošlo. Hrad prý vzal úmysl ocenit Bradyho zpátky – údajně kvůli tomu, že se Bradyho synovec a ministr kultury Daniel Herman sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Toto tvrzení však hradní osazenstvo odmítá.

„Jestli chtějí lhát, tak můžou, jak chtějí,“ uvedl k tomu Jiří Brady s tím, že on i jeho manželka se zástupci Hradu mluvili, a tak není pochyb o tom, že vyznamenání měl tento přeživší holocaustu dostat.

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí

Strnadová prostřihem následně poukazuje také na prohlášení čtyř našich nejvyšších ústavních činitelů, kteří se distancovali od schůzky ministra Hermana s dalajlámou. Reportérka ukazuje i na to, že Čína vzkázala, že čeká, že nezůstane jen u slov a vidět budou i reálné kroky. Jaké konkrétní kroky Čína očekává, se dle Strnadové ukázalo vzápětí, když Čína projevila zájem o zakázku na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany – bez výběrového řízení.

Strnadová uvádí, že na signatáře „podlézavé diplomatické nóty Číně“, a to zejména na prezidenta Zemana, se snesla vlna kritiky napříč celou společností. Pohoršení dávali najevo politici, umělci, akademici i někteří představitelé církve. Mnoho z nich odmítlo přijít na ceremonii na Hradě. Kdo na ni naopak zamířil, byli komunisté či režisér a zastánce prezidenta Zemana Jiří Svoboda. Dění posledních dní ho utvrdilo v názoru, že na prezidenta Zemana někdo cíleně útočí.

Na závěr reportérka poukazuje na to, že Brady si z Česka do Kanady veze řadu jiných vyznamenání. „Dostal tolik jiných cen, že se mu snad ani nevejdou do kufru,“ podotkl i dramaturg a moderátor pořadu Marek Wollner.

Pořad ke zhlédnutí ZDE

S výročím vzniku československého státu se pojila i druhá reportáž, kterou Reportéři ČT ve svém nejnovějším díle odvysílali. V centru pozornosti v ní stál první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

„V poslední době i seriózní historici připouštějí možnost, že první československý prezident nebyl ve skutečnosti synem panského kočího Josefa Masaryka. Jedna z domněnek, které například věřil i bývalý velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša, tvrdí, že jím mohl být rakouský císař Franz Josef,“ objasnil Wollner, podle něhož je to šokující hypotéza, která spíš působí jako cimrmanovský žert. Její zastánci však prý mají pro svou domněnku řadu argumentů.

Reportéři ČT se do celé věci snažili vnést světlo, když na základě vědecké metody zkoumání DNA porovnali DNA jednoho z žijících potomků rodiny Masaryků se vzorky DNA z šatů, které nosil Tomáš Garrigue Masaryk. Takto měli zjistit, zda první československý prezident byl synem kočího Masaryka. Závěr však nesdělili, výsledky zkoumání prý budou za tři měsíce. Pokud by se stopy DNA neshodovaly, reportéři slibují, že si posvítí na Habsburky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…