Odhalení ČT o údajných praktikách doktorky Sykové. A ta dnes sedla k počítači a napsala...

02.06.2016 19:11

Z PROFILŮ Šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková čelí obvinění, že si nechala platit od pacientů za terapii kmenovými buňkami. Již se proti tomu ohradila v rozhovoru pro iDNES.cz, čelí však i dotazům čtenářů ParlamentníchListů.cz.

Odhalení ČT o údajných praktikách doktorky Sykové. A ta dnes sedla k počítači a napsala...
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Čtenářka pod přezdívku MnaM se ptala doktorky, zda má svědomí. „Čekala jsem, že se k celé kauze nějak postavíte, ale vy mlčíte,“ zdůraznila a dotázala se, zda to Sykovou nemrzí a jestli si uvědomuje, že tím její kariéra vědkyně končí.

„Chápu, že pokud vycházíte z informací odvysílaných v pondělí 30. května 2016 v pořadu Reportéři ČT, vnímáte záležitost tímto způsobem,“ spustila Syková a připomněla, že už na základě podzimní reportáže jde o její „celkovou veřejnou dehonestaci“ a ona se ke kauze staví otevřeně.

„Mé svědomí je čisté. Nikomu jsem nijak neublížila. Žádným způsobem jsem se neobohatila,“ dodala Syková s tím, že současné postupy médií vůči ní považuje za „nelidské“ vzhledem k tomu, že zneužívají „bolest“ jejích pacientů ve snaze ji očernit. „Je to cena, kterou platím za svou ochotu pomoci těm, kteří mne o to velmi naléhavě žádali.“

Čtenář bert železný s politováním přiznal své zklamání. „To jsem si o vás nemyslel,“ zněl nadpis jeho dotazu. „Skutečně jste si nechala platit za experimentální léčbu? O kolik jste se obohatila a měla jste to skutečně zapotřebí?“ ptal se.

„To, co je mi přičítáno, kategoricky odmítám,“ odpověděla Syková s tím, že z toho neměla žádný prospěch a nikdo nepřišel ke škodě. „Došlo pouze k tomu, že někteří pacienti přispěli na výzkum buněčné terapie a část těchto prostředků byla využita na výrobu buněk, které byly podány nevyléčitelně nemocným za účelem zpomalení průběhu jejich onemocnění,“ dodala.

Nikdo však podle ní nehradil celou léčbu, většinu ceny pokryl spolek Buněčná terapie či firma Bioinova. Syková se sama zasadila o to, aby spolek nepřijímal dary od pacientů, stále však na jejich léčbu bude přispívat. Také od něj žádné peníze nepřijala, ba naopak, sama společně s rodinou přispěla.

„Odmítnutí pomoci, která je sice částečná, ale zároveň jediná dostupná a skýtá naději na určité zlepšení, nepovažuji za správné,“ uvedla Syková a dodala, že pokud může lidem pomoci, tak to učiní. Na závěr jen požádala voliče, aby se vžili do její situace a řekli si, jak by se zachovali oni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…