ČT objevila další podezřelý dar pro ODS

05.05.2013 15:25

Jak je to se sponzorskými dary ODS sleduje Česká televize a zjistila další dar od spolumajitele firmy Alfa Helicopter. Informují o tom Halónoviny.cz. Tato firma teď figuruje v kauze bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

ČT objevila další podezřelý dar pro ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

Česká televize prý zjistila další informace v kauze údajně nevýhodné smlouvy na provozování letecké záchranné služby, kterou podepsal někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Spolumajitel jedné z vítězných firem Alfa Helicopter Pavel Müller daroval podle ČT občanským demokratům padesát tisíc korun – a to už v roce 2006, dva roky před podpisem smlouvy. Další dary pak následovaly.

Podle programového ředitele Transparency International Radima Bureše to potvrzuje, že vzájemné vztahy už existovaly před podepsáním smlouvy. "Je to potvrzení toho, že ty vazby tam předem byly a že si ty firmy vytvářely podhoubí na to, aby třeba některé obchody mohly projednávat velmi nakrátko," domnívá se Bureš.

Po podepsání zakázky v roce 2008 prý následovaly další dary – v roce 2009 daroval Müller a Jan Šebek  (jehož Nadační fond Jana Šebka Alfu Helicopter spoluvlastní) ODS sto tisíc korun. V dalších dvou letech pak poslal Müller ODS po padesáti tisících.

Co udělá ODS s podezřelými dary

Celkem poskytli ODS čtvrt milionu. Julínek i Müller prý odmítli poskytnutí darů komentovat. Ovšem  Česká televize už dříve také zjistila, že Julínek zhruba rok poté, co odešel z Ministerstva zdravotnictví, se stal členem Nadačního fondu Jana Šebka.

Někteří politici ODS už vyzvali předsedu strany Petra Nečase, aby sponzorské dary od jednatelů firmy Alfa Helicopter vrátil. Nečas s tím ale zatím nepočítá. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil tyto dary za podezřelé s tím, že by je strana měla rychle vrátit.

Julínek čelí obvinění

Protikorupční policie obvinila Julínka ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státu měla vzniknout škoda skoro 800 milionů korun.

Zakázku na provozování letecké záchranky získala spolu s firmou DSA. Podle policie byly ale státní subjekty schopny poskytovat tyto služby levněji. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale stojí za Julínkem. Tvrdí, že stát žádnou škodu neutrpěl a Julínkovo obvinění je prý nesmyslné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…