ČT se omluvy od Mafry za článek o praní peněz zatím nedočkala

22.04.2015 15:26

Česká televize zatím neobdržela požadovanou omluvu od vydavatelství Mafra za článek v deníku MF Dnes. Předpokládá, že ji bude vyžadovat soudní cestou. Generální ředitel ČT Petr Dvořák to dnes řekl na zasedání Rady ČT. Televize se cítí poškozena článkem "Přes ČT se praly peníze", který v MF Dnes vyšel 1. dubna. Vydavatelství se brání tím, že šlo standardní text, a nerozumí tomu, jak se mohl dotknout pověsti televize.

ČT se omluvy od Mafry za článek o praní peněz zatím nedočkala
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

"Oficiální vyjádření vydavatelství Mafra obdržela ČT dnes. Na jeho základě začneme připravovat další právní kroky," doplnila pro ČTK mluvčí Alžběta Plívová.

Kauzu rozpoutal článek, který popisoval praxi zprostředkovatelů sponzoringu na ČT, kteří klientům údajně vystavovali faktury na vyšší částky, než sami platili televizi. ČT vadí především titulek, který je podle ní zavádějící. "Celkově nás MF DNES zatáhla do kauzy, se kterou nemá ČT reálně nic společného," řekl již dříve Dvořák. Na článek noviny upozorňovaly také na reklamním přebalu prostřednictvím textu "Aféra ČT. Praly se přes ni peníze".

Postup vedení televize v této kauze podpořili někteří radní

Záležitosti se nyní věnuje právní oddělení veřejnoprávní televize. "Vzhledem k tomu, že ve stanoveném termínu nám Mladá fronta DNES neposlala omluvu, kterou jsme požadovali, předali jsme celou věc právnímu oddělení, které to řeší standardním způsobem. To znamená, že předpokládáme, že budeme žádat o omluvu soudní cestou," řekl dnes Dvořák.

Postup vedení televize v této kauze podpořili někteří radní. "ČT je oběť mediálního útoku," uvedl na dnešním zasedání člen rady Jan Prokeš.

Dvořák současně odmítl nařčení, že by komerční prostor veřejnoprávní televize byl prodáván pod cenou. "Citoval bych zápis dozorčí komise, kde se píše, že 'po porovnání ceníků ČT s ceníky komerčních stanic dozorčí komise konstatuje, že ceny jsou srovnatelné', přičemž ceny komerčních stanic stejně jako ČT jsou běžně dostupné na internetových stránkách každé z nich," řekl Dvořák.

Článek vyšel "v příhodnou dobu"

"Článek v deníku Mladá fronta Dnes vznikl jako standardní investigativní text," uvedla již dříve Mafra. V článku podle ní byla uvedena stanoviska generálního ředitele i obchodního ředitele. Uvedla také, že v textu bylo zdůrazněno, že se ČT stala obětí podvodů a že podnikavci televizi zneužili. "Opravdu nerozumíme tomu, jak by náš článek... mohl zasáhnout pověst ČT," konstatovala.

Veřejnoprávní televize poukázala také na to, že se článek objevil na titulní straně deníku "právě ve chvíli, kdy reprezentanti politického hnutí ANO veřejně volají po zrušení sponzoringu ve veřejnoprávní televizi". Proti takzvaným sponzorským vzkazům nedávno vystoupil poslanec a předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO), podle kterého se do vysílání ČT pod označením sponzoringu dostává reklama, na kterou se vztahují přísnější pravidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…