ČT zaručuje demokracii! řekla Pekarová. A jde se volit do rady

27.05.2020 12:49

Ve druhém kole volby budou dnes poslanci volit tři televizní radní. Šanci zasednout v Radě ČT má šest kandidátů, mezi nimi ekonomka Hana Lipovská, moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Před vlastní volbou vystoupila například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s apelem.

ČT zaručuje demokracii! řekla Pekarová. A jde se volit do rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek chtěl v souvislosti s volbou členů Rady České televize připomenout věc, že Rada ČT se volí tak, aby v ní byly zastoupeny všechny významné politické, sociální a kulturní proudy. "My jsme se snažili o jednání s vládní koalicí tak, aby se nám podařilo tento cíl naplnit. Bohužel ta vyjednávání nebyla úspěšná a nepodařilo se nám dosáhnout shody toho, aby ty proudy, které respektují názory poloviny obyvatel, která není zastoupena ve vládní koalici, tak se nějakým způsobem promítly i do fungování a obsazení ČT," poznamenal Michálek.

Vyzval zástupce vládní koalice, aby seznámili zákonodárce se svou vizí pro Českou televizi. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Následně vystoupila také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Chci vás před touto volbou požádat o to, abyste nebrali volbu Rady ČT na lehkou váhu. Věřím, že si všichni uvědomujete, na jakou funkci tady aspirují ti daní nominanti a kandidáti a že tedy jejich účelem v radě je skutečně býti nezávislými, nestrannými zástupci, kteří zaručí i nadále fungování České televize tak, aby mohla plnit svoji funkci tak, jak je daná zákonem. Věřím, že nemusím připomínat, že ne všichni z těch, kteří jsou v tom výběru, si uvědomují, k čemu vůbec veřejnoprávní televize slouží. Jedna kandidátka, nejmenovaná, se takto přímo i veřejně vyjadřovala a já nechci odrazovat od volby kohokoliv, či respektive někoho doporučovat, já chci apelovat na vás, na vaše svědomí, na to, že to rozhodnutí, které budeme činit, má velké dopady i na fungování naší společnosti. A já pevně věřím tomu, že máte velký zájem na tom, aby i nadále naše společnost byla zcela svobodná a demokratická a k tomu právě i veřejnoprávní média mají přispívat," apelovala Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…