CVVM: Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent

13.10.2023 17:20 | On-line

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla Sněmovna, věří jí 23 procent Čechů.

CVVM: Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní poslanci hlasují pro pořad schůze

Vládě rozhodně důvěřují 3 % lidí, spíše důvěru ji vyjadřuje 22 % dotázaných. Naopak 32 % dotázaných vládě spíše nedůvěřuje a 40 % jí nedůvěřuje rozhodně. Zbylá 3 % respondentů zvolila odpověď „nevím“.

Důvěra ve vládu se od loňského listopadu držela nad 30 %, v létě ale přišel výraznější pokles. Podobné je to i se Sněmovnou, které rovněž rozhodně důvěřují pouhá 3 % občanů. Důvěra v Senát klesla od posledního průzkumu o tři procentní body na 33 %.

Naopak důvěra v prezidenta Pavla je od jeho nástupu stabilní, už ve třetím průzkumu v řadě je na 58 %. Je tak vyšší než u jeho předchůdce. Po většinu druhého prezidentského funkčního období Miloše Zemana byl podíl lidí důvěřujících hlavě státu setrvale pod 50 %. V polovině roku 2022 se dokonce důvěra v prezidenta propadla pod 30 %. Navzdory následnému růstu už se před Zemanovým odchodem dostal podíl důvěřujících lidí nejvýše na 38 %, kterých dosáhl na přelomu loňského a letošního roku.

Od letošního léta vzrostla o tři procentní body důvěra v krajská zastupitelstva, věří jim 45 %t lidí. Hejtmani si polepšili o dva procentní body rovněž na 45 %. Starostům důvěřují dvě třetiny lidí a obecním zastupitelstvům 65 % lidí. V obou případech to byl mírný nárůst.

„Podrobnější analýza ukázala, že u všech zkoumaných institucí důvěra k nim vykazuje významnou pozitivní korelaci se spokojeností s politickou situací, se spokojeností s vlastním životem, s hodnocením ekonomické situace v ČR a s hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti,“ uvedlo CVVM.

S politickou situací je nyní spokojených 12 % lidí, naopak 61 % vyjadřuje nespokojenost. Čtvrtina dotázaných volila odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“. „Hodnocení politické situace se tak i nadále pohybuje na zřetelně horší úrovni, než většinou bývalo v letech 2014 až 2020 s výjimkou výrazného krátkodobého propadu z roku 2017 spojeného s vládní krizí. V dlouhodobém srovnání pak i nadále je spokojenost se současnou politickou situací výrazně vyšší, než bývala v období let 2012 a 2013,“ dodali statistici.

Průzkum se uskutečnil od 28. července do 25. září a zúčastnilo se ho 985 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…