Cameron vyzve muslimské obce, aby vyvinuly větší úsilí při potírání extremismu

19.06.2015 8:47

Britský premiér David Cameron dnes na bezpečnostní konferenci na Slovensku vybídne muslimské rodiny a obce, aby učinily více na pomoc s bojem proti extremismu. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na výňatky z chystaného projevu. Staronový britský ministerský předseda v něm prý v Bratislavě řekne, že ideologii islámských radikálů sdílejí i ti, kdo se na příklad domnívají, že demokracie je špatná, ženy méněcenné a náboženská doktrína stojí nad právním státem.

Cameron vyzve muslimské obce, aby vyvinuly větší úsilí při potírání extremismu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

„Existují lidé, kteří zastávají některé z těchto názorů, kteří nejdou tak daleko, aby obhajovali násilí, bezmezně však věří některým z těchto předsudků, kteří přikládají váhu příběhu krajního islamismu a sdělují dalším muslimům ‚jste toho součástí‘,“ řekne podle Reuters Cameron na mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.

Tímto způsobem se podle něj otevírá cesta k tomu, aby se předpojaté uvažování mladých lidí změnilo ve „vražedný záměr“. Když se budou takové názory „potichu promíjet na internetu nebo dokonce v částech vašich lokálních společenství“, nebude prý pro neklidné hochy nebo dívky takový problém jít a stát se bojovníkem Islámského státu nebo jeho manželkou.

V potírání radikalizace musí hrát roli vláda, ale také rodiny a společenství, uvede prý Cameron na konferenci, která je věnována i konfliktu na Ukrajině, hrozbě Islámského státu či přípravě příštího summitu NATO.

Panelu věnovanému ekonomickým otázkám dotýkajícím se energetiky a konkurenceschopnosti zemí V4 se účastní rovněž předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…